Snickarglädjens död

På Hertsön har många hyresgäster försett sina uteplatser med altaner, staket och allehanda byggnadskonstruktioner. Enligt Lulebo blomstrar kreativiteten lite väl mycket. Nu åläggs hyresgästerna att rensa upp.- Jag förstår inte varför jag inte kan ha kvar min kattbur, säger Kristine Hjelm, 69.

I Lulebos utskick till hyresgästerna slås fast vilka måttbegränsningar som gäller för altaner och staket på uteplatser.

I Lulebos utskick till hyresgästerna slås fast vilka måttbegränsningar som gäller för altaner och staket på uteplatser.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-08-19 06:00
Hon har bott på Hertsön i över 20 år. Nu bor hon med sina fyra katter på Lostigen. Runt sin uteplats har hon ett staket och på altanen har hennes son byggt en kattbur av hönsnät på en ramkonstruktion av trä. Över taket har en pressenning spänts upp för att det inte ska regna in och en del av konstruktionen har klätts in med tyg, liknande ett så kallat partytält.
- Det är för att jag är reumatiker och inte kan sitta i drag, säger Kristina Hjelm.
Skrivelsen oroar
I veckan har hon och Lulebos andra hyresgäster på Hertsön, Örnäset och Lerbäcken fått en skrivelse av Lulebo hem i brevlådan. Skrivelsen handlar om regler för altaner och uteplatser som hänvisar till byggnadsnämndens krav.
Skrivelsen oroar Kristina Hjelm.
- Jag frågade ju om tillstånd innan jag satte upp det här. Måste jag riva bort allting nu? säger hon och suckar.
Det är inte bara hon som oroats av Lulebos utskick. Några hyresgäster hörde under onsdagen av sig till NSD och uttryckte förvåning. Speciellt över passusen om att hyresgästerna kan tvingas betala för att riva otillåtna konstruktioner.
- Jag har en stor altan och staket på min uteplats. Men den byggdes av en tidigare hyresgäst flera år innan vi flyttade in. Hur kan det bli mitt ansvar, säger en hyresgäst som vill vara anonym.
Luddigt
Magnus Söderlind, jurist vid Hyresgästföreningen, tycker att skrivelsen är luddigt formulerad och menar att Lulebo saknar laglig rätt att göra på det här sättet.
- Det är mark- och fastighetsägaren, det vill säga Lulebo, som är ansvarig gentemot byggnadsnämnden. Naturligtvis har man som hyresgäst inte tillåtelse att bygga hur som helst utan hyresvärdens tillstånd. Men som hyresgäst kan man inte göras ansvarig på något sätt för det tidigare hyresgäster har gjort. Inte utan att det i så fall regleras i ett speciellt avtal i samband med inflyttningen, säger han.
Katrina Wikström, Lulebos områdesansvarige, försäkrar att ingen hyresgäst kommer att debiteras några kostnader för rivning av något som någon annan satt upp.
Enhetliga regler
- Vi kommer att kontakta de hyresgäster som berörs och lösa det här. Ingen behöver vara orolig. Men vi måste ha enhetliga regler och de som inte uppfyller dem måste vidta åtgärder, säger hon.
- Visst vill man kunna ha lite fint och en trivsam uteplats. Varför kan man inte få ha den i fred utan att folk måste bry sig och lägga sig i? säger Kristine Hjelm och kramar om katten Wilma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om