"Snart tillbaka i skrå-samhället"

Norrbotten skriker efter arbetskraft.
Och i reserven återstår nu den så kallade "utsatta gruppen".
1 400 personer som företagen tidigare ratat.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2013-12-30 05:08

Invandrare, funktionshindrade och ungdomar utan gymnasiekompetens är den arbetskraftsreserv som finns att tillgå i länet. Och samtidigt som ungdomsarbetslösheten i länet har minskat, så ökar gruppen med ungdomar utan gymnasiekompetens, en grupp som är nästintill "oanställningsbar".

– De som har gymnasieutbildning kommer förr eller senare ut i arbetslivet. Men de som inte har slutbetyg står långt ifrån. De långtidsarbetslösa som hoppat av gymnasiet dominerar bland arbetslösa ungdomar, säger Göran Nilsson, marknadsområdeschef Arbetsförmedlingen Norra Norrland.

– Tio till tolv procent lämnar gymnasieskolan utan slutbetyg och de är nästan körda.

Den gruppen ökar dessutom i Norrbotten.

Enligt Timo Mulk-Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker, är många skoltrötta redan efter högstadiet.

– Man är teoretiskt trött men har praktiska anlag som inte får utlopp i gymnasieskolan. Då måste man börja fundera i ett större perspektiv, säger han.

Göran Nilsson menar att många av de kompetenskrav som ställs i arbetslivet idag är obefogade.

– Man skruvar hela tiden upp kraven. I flera yrken helt omotiverat. Snart är vi tillbaka till skrå-samhället, säger han.

Han efterlyser också tidigare insatser bland ungdomar för att få in dem på rätt spår mot arbetsmarknaden.

– Kan vi bara på något sätt arbeta för att få de här ungdomarna anställningsbara och jobba med skolan för att de ska göra bättre val, säger Göran Nilsson.

– De hoppas ju inte av skolan bara för att jävlas med sig själv. De skulle behöva göra bra val på bättre grunder, istället för att slentrianmässigt välja yrken.

FAKTA De har svårast på arbetsmarknaden

I slutet av november var 3 042 personer i åldrarna 18 till 24, eller 18,6 procent, öppet arbetslösa eller sökande i program med aktivitetsstöd.

Det är 190 färre än samma tid förra året.

Andra har det svårare. Sökande över 55 år, personer med ofullständig eller inaktuell utbildning, nedsatt arbetsförmåga samt utrikes födda, särskilt utomeuropeiskt födda, är grupper som har en fortsatt utsatt situation på arbetsmarknaden. För utrikes födda och personer med nedsatt arbetsförmåga har antalet arbetslösa fortsatt att öka varje månad sedan i fjol, med 119 respektive 43 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om