Snart står de utan skydd för natten

Helst vill de resa hem, men pandemin gör det svårare att få ihop pengar och att kunna resa överhuvudtaget. "Jag är så rädd för att härbärget ska stänga. Om jag måste sova utomhus kommer jag att dö", säger Liliana Alistar.

Virgil Popoi och Liliana Alistar oroar sig för att härbärget ska stänga. Pandemin har gjort deras liv ännu svårare.

Virgil Popoi och Liliana Alistar oroar sig för att härbärget ska stänga. Pandemin har gjort deras liv ännu svårare.

Foto: Linda Kask

Luleå2020-11-19 06:00

Beslutet om att stänga natthärbärget i Luleå återemitterades när kommunfullmäktige sammanträdde i oktober. På torsdagen behandlas en omarbetad version av socialförvaltningens förslag i socialnämnden, där det framgår utsatta medborgare i andra länder som vistas i Luleå endast ska ha rätt till nödhjälp, i form av boende under en natt eller några enstaka nätter. 

Nu varnar engagerade i natthärbärgets verksamhet för konsekvenserna av en stängning, i ett brev ställt till kommunfullmäktiges ledamöter. De som har undertecknat brevet företräder Amnesty, Gemenskapsmåltiden inom EFS-kyrkan, FN:s Luleåförening, Läkare i världen och nätverket Ett Luleå för alla.

– Vi kommer att ha människor som sover i bilar och i tillfälliga läger igen, säger Josh Armfield, volontär inom natthärbärgets verksamhet och engagerad i EFS-kyrkan.  

Han varnar för en växande misär och en ökad risk för att redan utsatta människor far mer illa

Han har tagit del av det omarbetade förslaget från socialförvaltningen och tycker det är uppenbart att en stängning av natthärbärget har som syfte att hålla borta personer från andra EU-länder från Luleå. 

– Utsatta EU-medborgare ska endast erbjudas någon enstaka natt med sovplats och sedan få en resa till sina hemländers ambassad i Stockholm. 

Paret Liliana Alistar och Virgil Popoi har båda varit i Luleå i flera omgångar, Liliana under många år. Hon är 65 år, han 56. Båda har familjer i hemlandet Rumänien, men ser som enda möjlighet till att överleva och hjälpa sina anhöriga att sitta utanför butiker i Luleå och tigga.

– Jag får inga jobb i Rumänien, det har blivit särskilt svårt nu med corona, säger Virgil Popoi.

Han tillägger att varken han eller hans livskamrat vill störa Luleåborna, de ber vänligt om pengar där de sitter och hoppas på att få ihop en summa som täcker deras behov och kan hjälpa deras familjer. 

Liliana Alistar har problem med njurarna och hjärtat. En nära anhörig hemma i Rumänien behöver en njurtransplantation och hennes främsta mål är att kunna hjälpa honom. Hon brukar resa hem några gånger per år, men pandemin har gjort det svårare att resa med buss. Flyg är inte att tänka på.

– Det skulle ta mig minst ett år att få ihop de pengarna, säger Virgil Popoi. 

Natthärbärget har varit åtminstone en tillfällig trygghet för paret, i mån av plats har de kunnat sova där om nätterna. Nu är båda rädda för att verksamheten ska stänga.

De som har undertecknat brevet till fullmäktige menar att bakgrunden till kommunledningens agerande finns i den utredning om utsatta EU- och EES-medborgare som lades fram i våras. Av brevet framgår det att de slutsatser som dras i utredningen utgår ifrån samverkan med de utsattas hemländer, i huvudsak Rumänien och Bulgarien. 

Josh Armfield påpekar att FN:s deklaration om mänskliga rättigheter inte beaktas. 

– Vi ska inte göra skillnad på människor. Det handlar om människors rätt till liv, frihet och personlig säkerhet. Natthärbärget här i Luleå är ju absolut en lägsta nivå av det kommunen måste göra. De här människorna har fått sova där i mån av plats, Luleåbor går redan i dag före. Det har inte kostat kommunen en krona.       

Drivs av förening

Natthärbärget har drivits av Föreningen natthärbärget sedan 2017. Föreningen har fått bidrag från kommunen. Tidigare i höst sade en majoritet i socialnämnden ja till förslaget om att stänga natthärbärget den sista januari. Stängningen motiveras med att socialförvaltningen istället vill arbeta mer långsiktigt för att motverka hemlöshet. Förslaget har vållat protester, både från engagerade i härbärget och från politiker. Ärendet kommer sannolikt att behandlas av fullmäktige i december. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!