Snart stänger en av Luleås äldsta butiker

Den 15 mars är en 54-årig företagsepok över i Luleå. "Det känns tråkigt", säger Torsten Toftemyr, stamkund hos herrekiperingen Vitré.

I 45 år har Bo Stenlund sålt herrkläder i butikslokalen i Odd Fellow-huset på Smedjegatan. Om två veckor stängs butiken när han väljer att gå i pension. I bakgrunden syns företagets Vitrés tre grundare; Bernt Lindgren, Gösta Pihl och Gunnar Stenlund.

I 45 år har Bo Stenlund sålt herrkläder i butikslokalen i Odd Fellow-huset på Smedjegatan. Om två veckor stängs butiken när han väljer att gå i pension. I bakgrunden syns företagets Vitrés tre grundare; Bernt Lindgren, Gösta Pihl och Gunnar Stenlund.

Foto: Pär Bäckström / pbfoto.se

Luleå2022-03-02 06:00

Den nuvarande butiksägaren Bo Stenlund står vid den eleganta köpmandisken. Ovanför huvudet skymtar tre inramade fotografier med företagets grundare. Längst till vänster hänger en bild av Bernt Lindgren, i mitten nestorn Gösta Pihl och längst till höger Bos pappa Gunnar Stenlund.

De tre kompanjonerna grundade företaget efter att ha sagt upp sina anställningar hos klädaffären Burén och Nilsson. Den första december 1967 öppnades Luleås nya herrekipering i Odd Fellow-huset på Smedjegatan.

– Jag blev upplärd från tidiga tonåren. Egentligen har jag aldrig längtat efter att prova på något annat jobb. Jag har alltid känt mig hemma inom serviceyrket. I 45 år har jag sålt herrkläder, berättar Bo Stenlund. 

När pappa Gunnar gick i pension 1995 tog sönerna Bo och Olov Stenlund över butiken. Under de fyra senaste åren har storebror varit ensam anställd i butiken.

På senare år har Luleå fått se en rad anrika butiker bomma igen. Listan innehåller namn som Sko-Söder, Jeansterminalen och nu ansluter sig även Vitré till den långa raden.

I somras fattade Bo Stenlund beslutet. Det finns ingen i familjen som är beredd att driva rörelsen vidare. Även om företagets omsättning minskat radikalt under de senaste åren är det inte skälet till stängningen, hävdar han.

– Under pandemin halverades butikens omsättning, men tack vare mina låga omkostnader har jag klarat att hålla i gång verksamheten. För ett par veckor sedan fyllde jag 65 år. Nu längtar jag efter att känna friheten att kunna göra det man vill utan att vara låst till mitt arbete. Jag är en naturmänniska och ska försöka ägna mig åt sånt som jag inte haft tid till tidigare.

Hur kommer det kännas den 15 mars?

– Det kommer nog vara ett tårfyllt farväl. Det här har varit ens andra hem under en stor del av mitt liv. Det jag kommer sakna allra mest är kontakten med kunderna.

I en annan del av butiken står Torsten Toftemyr med sin fru Christina. Han är på väg att göra ett av sina sista inköp i herrekiperingen. Han säger sig ha varit stamkund "i minst 25-30 år".

– Jag har alltid tyckt om kvalitet. Jag tror att det lönar sig i längden för kvalitetskläder håller längre. Det är tråkigt för nu finns det inte många kvalitetsbutiker kvar i Luleå. Jag har aldrig köpt kläder på Internet och tänker verkligen inte börja nu. För mig är det viktigt att få möta en försäljare som kan hjälpa till, säger Torsten Toftemyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!