”Snart kommer det att smälla”

Stämningen mellan Luleås buss- och taxichaufförer blir alltmer irriterad. Anledningen är den stundtals kaotiska trafiksituationen utanför Clarion hotell.

IRRITERAT. Trafiksituationen utanför Clarion hotell håller på att urarta i ett krig mellan buss- och taxichaufförer. Nu har ledningen i både LLT och Luleå taxi fått gå in och svalka de upphettade känslorna. Samtidigt har kommunen kontaktats för en lösning.

IRRITERAT. Trafiksituationen utanför Clarion hotell håller på att urarta i ett krig mellan buss- och taxichaufförer. Nu har ledningen i både LLT och Luleå taxi fått gå in och svalka de upphettade känslorna. Samtidigt har kommunen kontaktats för en lösning.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-11-15 18:00

Trafiksituationen utanför Clarion hotell har urartat till ett stort bråk mellan busschaufförer och taxiförare. Enligt en LLT-busschaufför är irritationen mycket stor eftersom många taxiförare ställer sig utanför hotellentrén och blockerar vägen för busstrafiken.

– Snart kommer det smälla, säger han.

Enligt chauffören vägrar taxiförarna sedan att lämna platsen för att släppa fram bussarna. Den ficka som finns utanför hotellet är endast för att släppa av och på passagerare.

Situationen har gått så långt att ledningen för Luleå lokaltrafik har satt sig i samtal med Luleå taxi för att lösa problemet.

– Jag har fört en dialog med vd:n på Luleå taxi om hur vi ska lösa det här på bästa vis, säger Eva Malmgren, trafikchef på LLT.

Hon menar att under vissa tider fungerar trafiken väldigt dåligt utanför hotellet.

– Under de perioder då taxi har mycket leveranser till Clarion hotell så finns det inte mycket parkeringsplatser för dem. Och det är väl grundproblemet, säger hon.

– De vill ju serva sina kunder på bästa vis och vi vill serva våra kunder på bästa vis. Det är ett gemensamt problem vi har.

Enligt Eva Marklund tvingas busschaufförerna köra om parkerade bilar.

– Det känns inte bra, vi vill ligga i rätt körfält på den sträckan, säger hon.

LLT har varit i kontakt med tekniska förvaltningen om upplägget på gatan. Enligt Johan Nilsson, vd på Luleå taxi, har både de och LLT kunder att ta hänsyn till.

– Vi och LLT:s ledning har en sambild att vi alla måste samverka, säger han.

– Det svåra är att de har ett jobb att sköta och vi har ett jobb att sköta. Har vi kunder som ska av där precis när bussen kommer så uppstår det bekymmer. De går på tid och samtidigt kan vi inte hålla på att flytta bilarna när kunderna kommer ut.

Johan Nilsson menar att Luleå kommun inte riktigt tänkt till i trafiklösningen. De har även påpekat de i samrådet innan byggandet av Clarion började.

– Man bygger ett hotell med över 100 rum men inte med någon ordentlig avsläppning på en så pass trafikerad gata. Det är ett bekymmer och blir ett arbetsmiljöproblem för oss. Det finns ju en ficka längre fram men där är det oftast bilar parkerade, säger han.

Problemet finns också utanför nybyggda hotellet Savoy.

– Där har de faktiskt byggt två taxiplatser nu. Där var det nästan ännu större problem för där tar man upp nästan hela gatan, säger Johan Nilsson.

NSD har sökt Luleå kommuns gatuchef Göran Gabrielsson utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om