Den 17 juni 2016 stängdes skolan som ligger ett stenkast från stålverket i Luleå. Avslutningsdagen fick en extra sorgkant eftersom nedläggningen var redan aviserad som ett led i förändringsprojektet Framtidens skola.
Nu har det gått 236 veckor sedan Svartöstadens friskola ekonomisk förening bildades. Föreningens mål har hela tiden varit att skapa en friskola.
– Det har gått 1 637 dagar sedan vi lämnade in vår första ansökan om en friskola, berättar Janina Wallin som är ordförande i friskoleföreningen.
Den andra ansökan fick bifall av Skolinspektionen.
På onsdagen stod hon på skolgården i Svartöstaden för att berätta att det finns en framtid för den gamla skolbyggnaden som byggdes 1901. Samma år invigdes för övrigt Östra skolan.
Föreningen har visserligen köpt fastigheten av Luleå kommun, men den kommer att säljas vidare till fastighetsbolaget Solgården.
Den nya skolan kommer att heta NLV Svartöstaden. Den kommer att drivas i Nya läroverket regi tillsammans med Svartöstadens friskoleförening.
Tanken är att använda skolans sju klassrum. Det tre våningar höga trähuset ska rymma en förskoleavdelning samt en klass per årskurs 1-6.
Nya läroverkets vd Magnus Selberg uppskattar att företagets tredje skolenhet i Luleå maximalt ska ha 140 elever.
– Vi kommer att ha fullt upp fram till skolstarten. Exteriört är huset i gott skick, men vi behöver se över inomhusytor och rusta upp mottagningsköket. Vi kommer köpa in catering. Dessutom ska vi rekrytera ett 15-tal anställda. Vi hoppas att kunna locka tillbaka någon av lärarna som lämnade i samband med nedläggningen.
I dag har skolan en anställd. På onsdagen var den första gången som Carina Henriksson inspekterade sin nya arbetsplats.
– Vi ska försöka bevara husets karaktär, även om det kliar att få ta hit målarfärg och sätta igång, säger rektorn som var med att bygga upp Nya läroverkets enhet på Bergnäset för tio år sedan.
Bland annat letade Carina Henriksson efter plats för en mindre scen.
– Den nya skolan kommer att ha samma profil som läroverkets andra enheter, där tonvikten ligger på "art & science". På Bergnäset brukar vi låta eleverna uppträda för varandra en gång i veckan. Det ska vi göra här också, lovar Carina Henriksson.
I nästa vecka planerar skolledningen att hålla en digital informationsträff för intresserade föräldrar.