Snart ber barnen om störsssta möjliga tyssstnad

Barnen som har gått cirkusskola på Hertsön sedan i söndags avslutar med en uppvisning på torsdag.Isa Ajaxon Fjällström, 10 år, ska visa trapetskonster.– Det känns som att man kan flyga och röra himlen, säger hon och visar sin egen konst.

Foto:

LULEÅ2013-06-19 19:40

Det är Unga Örnar som för 17:e året i rad ordnar cirkusskola i sporthallen på Hertsön. Ledarna kommer från Cirkus Cirkör i Stockholm. De sammanlagt 60 barnen är indelade i tre grupper – två nycirkusgrupper och den nya parkourgruppen.

– Det är så roligt med parkourgruppen. Den är för barn från tio år och till den återvänder barn som gått i cirkusskolan tidigare men tycker sig ha fått nog av nycirkus. I nycirkusen är barnen från 7 år och uppåt, säger Carola Pantzare från Unga Örnar.

Får applåder

Vi från NSD är med på en träning i en av nycirkusgrupperna. Barnen tränar akrobatik och jonglering. Det är dagen före uppvisningen.

– Imorgon får de visa upp vad de lärt sig och känna på hur det är att vara vara nervös, stå på scen och få applåder, säger ledaren Aaron Hakala.

Han uppmanar barnen att skapa ett alldeles eget nummer att visa upp.

Liv Dagertun, 8 år, satsar på luftakrobatik i tyger. Hon ska göra "geparden". Ledaren Sandra Viol ger henne instruktioner:

– Du måste hålla i hårt med händerna och välja vilket ben du vill stå på. Titta upp! Ut med armarna! Snurra mot mig!

Vant och elegant

Liv Dagertun gör som hon blir tillsagd. Till synes vant och elegant. Hon är beredd att möta publik.

– Morfar, farmor och farfar, mamma, lillasyster och min bästa kompis Agnes kommer på uppvisningen, säger hon glatt.

Cecilia Rehnstrand, 7 år, satsar på akrobatik i trapetsen. Hon gör konster ensam och i grupp. I en alldeles egen konst hänger hon upp och ner i fötterna. Hon säger till fotografen:

– Skynda dig. Det här gör ont!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om