Brändön och Örarna blev i år utsedd till Årets Bygd i Norrbotten av organisationen hela Sverige ska leva. I motiveringen till varför bygden fått priset nämndes ett arbete med en gemensam bagarstuga som ska komma att bli en samlingsplats i bygden för både gamla och unga.
Nu har arbetet med bagarstugan, en timring från 1898, kommit en bra bit på vägen. Timringen, känd som Blomkvists bagarstuga, flyttades från Örnabben och har monterats upp bakom byahuset i Brändön. Projektet har fått både bygdemedel och bidrag av Arvsfonden och tack vare stor uppslutning bland byns föreningar, företagare och ideella krafter är det nu inte långt kvar innan timringen är färdig och moderniserad med en nymurad bakugn, en ny toalett och ett fint kök.
– I den här byn är det lätt att ragga ihop folk. Alla nappade direkt, säger Einar Persson som haft en sammankallande funktion i projektet.
Just nu arbetar murarna, två till antalet, med att bygga upp en massiv bakugn. Ugnen har även en öppen spis på baksidan som ska fungera som mysbrasa för de som sitter vid bordet i den gemensamma köksdelen.
– Här kommer det bli ett mötesrum där barnen kan spela spel, göra läxor och hänga med den äldre generationen, säger Ann-Sofi Öberg, ordförande för Brändön Örarnas byautvecklingsförening, när hon visar runt i timringen.
Just detta är kärnan i hela projektet – att de yngre ska träffa de äldre. Förhoppningsvis förs kunskapen och traditionerna inom framför allt bakningen av tunnbröd vidare. I Brändön är tunnbrödstraditionen stark och kunskapen hos den äldre generationen är stor.
Margit Carlsson och Barbro Wikström har ingått i den grupp som stått för bakningsexpertisen och båda tror att de yngre kommer använda sig av den nya gemensamma bagarstugan.
– Det tror jag. Barn brukar gilla att baka, säger Margit Carlsson.
Hon har bakat i bagarstuga ända sedan tioårsåldern och är verkligen en expert inom området. Bagarstugan är genomtänkt i minsta detalj för att processen ska bli smidig vid brödbaket. Från utbakning, naggning, gräddning och sedan upplägget av bröden.
– Det blir som ett löpande band, säger Margit Carlsson.
En riktigt varm bakugn kan man hitta på mycket roligt med i matväg också men framför allt lär det bli en specifik maträtt som lockar både gammal som ung till stugan.
– Vi kommer ha pizzafredagar här, säger Ann-Sofi Öberg som hoppas kunna inviga den gemensamma bagarstugan strax innan jul.