Men det började med drickkvargen.
– Internt kallar vi det för "kvarg-gate" – som i Water-gate-skandalen, berättar Susann Jonsson, VD för Filmpool Nord som samproducerat kriminalserien Midnattssol, inspelad i Kiruna.
Hon låter fortfarande förvånad när hon berättar om det som utspelat sig under hösten. Och då inte främst i tv-rutan – utan på måndagarna på kontoret, efter söndagskvällarna då avsnitten sänts.
När den första journalisten ringde upp henne och ställde frågor om varumärket på drickkvargen som karaktären Burlin druckit, trodde hon först att det var ett skämt.
En reporter på tidningen Resumé hade fryst tv-bilden och noterat Arlas logotype. SVT konfronterades med detta och fick gå ut och be om ursäkt, men påpekade samtidigt att "en normal tv-tittare fryser ju inte tv-bilden". I lokala medier gjordes dessutom en koppling till Norrmejerier som "missat" motsvarande exponering i tv, trots att det var inspelat i Kiruna.
– Det jag vill klargöra är att det inte handlade om produktplacering från vår sida, utan om att en filmarbetare sprang och köpte rekvisista på närmaste matbutik i Kiruna, säger Susann Jonsson.
Sedan var det Peter Stormares "konstiga Kirunamål".
– Vi försökte ducka för den debatten, eftersom vi visste att karaktären Burlin snart inte skulle vara med i serien längre.
Vilket blev nästa grej. När han dog redan efter ett avsnitt – något som inte brukar vara fallet med internationellt kända skådespelare i svenska tv-serier – blev tittarna återigen upprörda.
Hon blev uppringd av folk som frågade: "Visst kommer han tillbaka? Han är väl inte död på riktigt?".
– Det är så roligt med det där engagemanget – det är nästan som att de tänker att Peter Stormare har dött på riktigt.
Därefter skrev en av Expressens kulturskribenter, Gunilla Brodrej, en artikel om Midnattssol, där hon kritiserade den "klyschiga bilden" som förmedlades av samer och rasismen mot samer.
Strax fick hon svar på tal från samiskt håll, bland annat av artisten Maxida Märak, som själv har en roll i serien. Innebörden var tydlig: "Vad vet du om det?"
Gunilla Brodrej reste till Jokkmokk för att forska vidare i ämnet och i dagarna publicerade hon en uppföljande artikel på Expressens kultursidor.
Slutligen gick kvänernas ordförande i Norden ut och krävde en ursäkt av SVT för att ha skildrat kvänerna som kriminella knarkare.
Hade förväntat dig allt detta?
– Nej. De första veckorna var man lite förskräckt över alla reaktioner som kom efter varje avsnitt. Men sedan, efter ett par tre avsnitt, började vi istället förstå det positiva. Nämligen vilket oerhört engagemang den här serien väckte och vilket genomslag den fick.
Var det något ni tog åt er av, som du tänker försöka ändra på utifrån kritiken?
– Det vi håller på med kommer alltid att roa och oroa, men man tar alltid åt sig av kritik och försöker att inte slarva. Researchen på Midnattssol var omfattande och jag tycker faktiskt att man har lyckats rätt bra. Jag tror att Midnattssol har ökat intresset och nyfikenheten runt samer – på ett positivt sätt.
Kommer ni vara noggrannare med dialekterna framöver?
– Vi försöker redan nu vara noggranna. Men om Peter Stormare är med i en serie hos oss igen, så tror jag inte vi ska försöka få honom att prata annorlunda. Han är en fruktansvärt bra skådespelare och det är det som är det viktiga.
I mars kommer nästa serie som filmats i Kiruna, baserad på Åsa Larssons böcker – blir det nya folkstormar då?
– Vi får se.