Smittskyddsläkaren om smittrisken i loppisfynden

Kan man bli sjuk eller smittad av klädfynden på loppis? Smittskyddsläkare Anders Nystedt ger lugnande besked – smittrisken är större på marknaden.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt tonar ned risken för att bli smittad av klädfynden. Risken är större att bli smittad på marknaden och i andra folksamlingar säger han.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt tonar ned risken för att bli smittad av klädfynden. Risken är större att bli smittad på marknaden och i andra folksamlingar säger han.

Foto: Jens Ökvist / Frilans

Luleå2023-10-05 05:00

Smittskyddsläkare Anders Nystedt tonar ned riskerna för att bli sjuk eller smittad av begagnade kläder som man köper på fyndmarknader och loppisar. 

– Det ska mycket till, jag tror inte man behöver vara särskilt orolig för det, säger Anders Nystedt. 

Men det finns historiska belägg för att smitta kan spridas med textilier. Ett känt exempel är ursprungsbefolkningen i Nordamerika. 

– Det gjordes med vilja, man tog filtar från barnsjukhus och delade ut filtarna till ursprungsbefolkningen. De dog som flugor därför att de hade ingen motståndskraft mot mässling, säger Anders Nystedt. 

Smittskyddsläkaren rekommenderar att man hänger ut nyinköpta begagnade kläder på vädring eller tvättar dem i maskin, för att vara på den säkra sidan. 

– Men det är mycket farligare ur smittsynpunkt att gå på Coop eller Ica och handla, där man träffar mycket folk, säger Anders Nystedt. 

Så fyndmarknaden i sig är farligare än de kläder man köper där?

– Ja, det skulle jag vilja påstå. När man träffar människor då är virusen färska, säger Anders Nystedt. 

Mässling är mycket smittsamt, viruset smittar via luften och kan också smitta via textilier. 

– Det kan tydligen sitta kvar i textilier under lång tid, säger Anders Nystedt.

Löss och skabb kan följa med i kläder och sängkläder. Känsliga textilier som inte kan tvättas kan man lägga i frysen (minus 18 grader) i flera dagar, för att slippa mal och andra skadedjur. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!