Den senaste tiden har Norrbotten haft bland den värsta smittspridningen av coronaviruset i hela Europa. Ändå kommer tusentals personer från hela världen att samlas i länet för den stora flygövningen Arctic challenge exercise (ACE) som börjar på måndag 7 juni, och pågår två veckor framöver.
Jesper Sundström är kommunikationschef på F21 och berättar att man vridit och vänt på det flera gånger men i slutändan bestämt sig att det är värt eventuella risker för att genomföra övningen.
Målet med ACE är att öva taktik och samarbetet mellan stora flygstyrkor från flera olika länder.
– Vi anser att den är så pass viktigt att vi genomför övningen. Men det kommer bli lite annorlunda i år i och med pandemin. Vi umgås inte mellan förbanden utan alla hålls för sig själv. Det blir även lite färre deltagande länder och vissa länder deltar inte i lika stor omfattning. Fler flygningar börjar i sina egna hemländer i år också, säger han.
Den 27 maj avslutades slutövningen i Jokkmokk för F21:s rekryter där det var runt 150 deltagare. Ett litet genrep för inför den stora ACE.
I år deltar åtta länder i övningen; sju från Europa och sedan USA. Amerikanerna har redan anlänt till F21 i Kallax och isolerar sig, enligt Jesper Sundström.
– Även om det är många personer som deltar i övningen så kommer det inte direkt vara spring på stan. Vi har tagit flera åtgärder och planerat noga för att minimera riskerna. Det har gjorts i samråd med smittskyddsläkaren Anders Nystedt, säger han.
Smittskyddsläkaren minns tillbaks till mötena som genomfördes för en dryg månad sedan och förklarar hur han resonerar om övningen.
– Är det en bra idé? Egentligen inte. Det kommer massor av människor från när och fjärran till länet där vi har stor smittspridning, hur har man då gjort smittskyddet nöjd? Jo, man har planerat det väldigt noga, i princip all utländsk militär är färdigvaccinerade, alla kommer vara i sin egna lilla bubbla och de har tät provtagning, säger Anders Nystedt.
Är det helt riskfritt?
– Genomförs det på det sätt som de lovat så ska det inte vara några problem, men det finns alltid en liten risk att det inte görs rätt, säger han.