Smittskyddet: "Värre med ölhävning på uteserveringen"

Resorna kan få risken för coronasmitta att öka, men Anders Nystedt tror inte att det blir så. "Det farliga som jag ser en tendens till är att orken att hålla social och fysisk distans blir sämre."

Anders Nystedt tycker att det är övervägande positivt att "tvåtimmarsregeln" tas bort. "I Norrbotten blev det halvbisarrt", säger han.

Anders Nystedt tycker att det är övervägande positivt att "tvåtimmarsregeln" tas bort. "I Norrbotten blev det halvbisarrt", säger han.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2020-06-05 19:30

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt välkomnar tvärtom att reserestriktionen, om att hålla sig en till två timmar från hemmet med bil, hävs den 13 juni.

– Jag tror inte att det är något problem.

Smittskyddsläkaren tror att resandet i sig inte är risken, utan att folks beteende blir slappare.

– Det är värre om det blir för mycket ölhävning på uteserveringar och för mycket träff i klunga, det är så smittspridning sker. Får man en större spridning i samhället är det så lätt hänt att det spiller över till far- och morföräldrar, säger han.

Smittspridningen i de mest coronadrabbade regionerna har minskat. 

Den berömda smittkurvan går neråt även i Norrbotten. Men minskningen går långsammare, vilket bekymrar Anders Nystedt.

Är det då så klokt att resa?

– Det kan vara oklokt ur ett smittskyddsperspektiv, men jag tror inte att det är farligt att lätta på det. Det kan till och med vara en fördel om man far till sommarstugan i stället för att vara i stan och springa runt i affärer.

– Men det är klart att det kommer mer folk till Norrbotten än det blir norrbottningar som åker till andra ställen. Och nog finns det risker, som att folk kan bli sjuka i fjällen.

"Tvåtimmarsregeln" blev dock något som han skämtade om med sina smittskyddskolleger söderut.

– I Norrbotten blev det halvbisarrt med tvåtimmarsregeln. Bor du i Kiruna så tar du ju dig knappt till kommungränsen, säger Anders Nystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!