Smittan skenar – så undviker Vattenfall krisen

När smittan ökar och sjukfrånvaron gör detsamma så kan arbetsplatser få grus i maskineriet. Men för vissa verksamheter är det av högsta prioritet att produktionen fortsätter – Vattenfalls vattenkraft är en av dem.

"Den senaste veckan har vi sett en ökning av smittade på samma sätt som det sett ut i resten av samhället", säger Christer Ljunggren, vd för Vattenfalls vattenkraft.

"Den senaste veckan har vi sett en ökning av smittade på samma sätt som det sett ut i resten av samhället", säger Christer Ljunggren, vd för Vattenfalls vattenkraft.

Foto: Vattenfall

Luleå2022-01-13 18:15

Med virusvarianten omikron har smittspridningen nått nivåer vi inte tidigare sett under coronapandemin. För samhällsviktiga arbetsplatser är det av högsta prioritet att hålla igång verksamheten. Vattenfalls vattenkraft är en av dessa, och deras vd Christer Ljunggren berättar hur de arbetar.

– Vi har ända sedan pandemins början isolerat verksamheten så gott det går. På kraftstationerna är det besöksförbud och är enbart vissa riktigt angelägna jobb som låter utomstående personal komma in, i övrigt är endast egen driftpersonal tillåten.

Många jobbar hemma, av de cirka 500 som jobbar inom vattenkraften är det 150 som arbetar på distans. Och de övriga som måste jobba på plats hålls isär så gott som möjligt.

– Vi har separata fikarum och sanitetsrum, särat på alla som går så att det blir så lite kontakt med varandra som möjligt. Det är tråkigt men efter två år av det här så har det börjat kännas som det nya normala, säger Ljunggren.

Hur har situationen varit med sjukdomar?

– Det har sett bra ut där vi har varit väldigt förskonade ända sedan pandemins början. Visst har vi haft enstaka fall av covid men vi har lyckats hålla den stora smittspridningen borta från arbetsplatsen, de som smittats har blivit det på fritiden.

– Men den senaste veckan har vi sett en ökning av smittade på samma sätt som det sett ut i resten av samhället. Jag vet inte om det är omikron men det finns sannolikhet för det.

Är du orolig?

– Jag är faktiskt det, jag tror inte att vi nått "peaken" i Norrbotten ännu.

Men trots det ser han ingen sannolik risk för att elproduktionen ska hotas av sjukfrånvaro. Han kan inte ge någon siffra på hur många som kan vara borta innan produktionen skulle påverkas.

– Rent hypotetiskt. När allt fungerar som det ska så behövs det ingen personal alls på kraftverken, det är bara på produktionscentralerna där man styr och reglerar vattenkraften som det hela tiden måste finnas bemanning. Men det finns alltid ett visst behov av dagligt underhåll som kräver personal, parallellt jobbar vi även med projekt och det skulle vara det första vi stannar upp om smittläget skulle eskalera.

Har ni några andra åtgärder planerade?

– Fortsätter smittan öka kan det bli aktuellt med provtagning innan man går in på projektområden, säger Ljunggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!