Hur ser det ut med tillgången på ripa och skogsfågel?
- Det ser oerhört bra ut generellt. Bättre än på länge. Vi har haft god tillgång på gnagare som lämlar, sorkar och möss. Då har räv och mård gott om föda och fåglarna kan föda upp sina kycklingar i lugn och ro. Väderförutsättningarna har också varit bra. De inventeringar som har gjorts i fjällen, från Jämtland och till längst upp i norr, visar på stora ripkullar. Men som alltid kan det finnas stora lokala variationer.
Finns det risk för att jakttrycket blir för stort trots den goda tillgången på fågel?
- Det är tillgången på mark som utgör begränsningen. Det kan bli många jägare på en relativt liten yta och det är naturligtvis inte bra i känsliga områden.
Sedan 2007 har utländska jägare samma möjligheter som lokalbefolkningen att jaga småvilt i fjällen. Vad ser du för problem med det?
- Det kan bli problem när utländska jägare, som inte kan språket och inte har kännedom om exempelvis renskötselns villkor, kommer hit i stora skaror. Från Jägareförbundets sida är inställningen att jakten i de svenska fjällen i första hand ska vara tillgänglig för de svenska jägarna.
Från jägarhåll är ni kritiska till systemet för avrapportering av skjutet vilt till länsstyrelsen, varför?
- Vi tycker det är jättebra att det rapporteras hur mycket vilt som skjutits. Det är viktigt för att hålla koll på stammen. Men vi tycket att det nuvarande systemet är stelbent, speciellt att rapportering måste ske efter fem dygn. Ett mer smidigt system med längre intervaller mellan avrapporteringarna skulle vara bättre och mer användarvänligt.
Ska du själv ut på jakt nu?
- Jodå, jag ska upp till Gällivare och jaga skogsfågel med min norrbottensspets. Det ska bli riktigt roligt.