Smarta dammsugare

Fotograf: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Fotograf: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Foto:

Luleå2007-09-11 00:00
Att dammsuga är för många av oss en nödvändig men tråkig syssla. Dammsugaren är tung att bära och dra med sig, den bullrar en hel del och om effekten inte är anpassad till underlaget blir städningen bara jobbig och tidsödande.

Men med rätt utrustning blir det renare i huset och du kan städa med ett litet leende i stället för att få svettpärlor i pannan.

I stort sett alla nya dammsugare, förutom de allra billigaste, har steglös effektreglering och teleskoprör som gör att du kan optimera sugeffekt och arbetsställning.

Alltför hög effekt på mjuka underlag gör att munstycket suger fast i mattan. Å andra sidan behövs hög sugeffekt för att få med sig skräp och grusrester från skor på hårda golv. Man ska inte behöva dra munstycket fram och tillbaka flera gånger över samma område för att få rent, och att hela tiden kröka rygg kan göra det enklaste städprojektet till en tämligen obekväm upplevelse.



Dagens dammsugare erbjuder bra ergonomi och acceptabla bullernivåer, men det krävs att man är beredd att investera ett par tusen kronor för att få en modell som motsvarar kraven, även i en mindre lägenhet. Mindre modeller kan mycket väl räcka till för att städa hemmet, men då får man stå ut med högre buller, sämre dammfilter och mindre genomtänkta funktioner.

I detta test har vi fokuserat på prisklassen 2 000 - 3 000 kronor. En nyhet är modeller som inte använder påse utan samlar dammet i en plastbehållare. Fördelen är att man slipper köpa dammsugarpåsar.Nackdelen är att behållaren är liten och att det dammar vid tömning.

Effektmässigt är det ingen skillnad, men var beredd på att betala några hundralappar extra för att slippa handla påsar.

En bieffekt är att grus och andra hårda föremål skapar ett rasslande ljud när de virvlar runt i plastbehållaren. Vi behåller nog påsen trots allt.



Dammsugarna bedöms utifrån funktioner, design, kvalitet (även buller), kapacitet samt prisvärde. Som underlag har vi använt nålfiltmatta, knuten ullmatta, linoleum samt stavparkett i ek. Vid testet har vi använt vetemjöl, kaffepulver och finkornigt grus. Maxbetyget är 25 poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!