Tekniken som är ett samlingsbegrepp och kallas Iot, Internet of Things, kan enkelt förklaras så att en vedlåda vid en eldstad på isen vid Södra hamn i Luleå automatiskt kan säga till när veden är slut. Eller att det är så mycket snö på ett tak att det nu behöver skottas. Den digitala och fysiska världen kopplas samman med hjälp av sensorer.
– Vi vill testa den här tekniken och framför allt i ett kallt klimat. Hur fungerar den här tekniken i snö, kyla och med batterier, men även att se vilka användningsområden som den kan användas i, säger Hanna Westergaard, projektledare, verksamhetsarkitekt samt tf chef för Digital utveckling, Luleå kommun.
I projekt som är finansierat av Vinnova ska Luleå kommun tillsammans med Luleå tekniska universitet, GrepIT, ThingWave och Lunet med en budget på 2 miljoner kronor under 20 månader testa och utvärdera olika tekniska lösningar i en ambition att Luleå ska bli en smart digital och uppkopplad stad.
– Med IoT kan man automatisera vissa saker så att man får bort manuell hantering. Det är ingen från kommunen som behöver åka ut och kolla vedlådorna eller tjockleken på isen. Vi kan mäta detta i realtid på distans. Tanken är att all teknik vi testar på isbanan runt centrumhalvön ska vi senare kunna nyttja i andra verksamheter, säger Johan Wennberg, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet och deltagare i projektet.
Tanken är att en det också ska skapas en webbportal med information om Luleå som kan användas av Luleåbor och besökare.
– Det kan vara all typ av information som till exempel öppettider på våffelstugan på Gråsjälören, när det kan bli norrsken, en länk till SMHI eller till egna sensorer som mäter istjocklek, vind och vattentemperatur, säger Hanna Westergaard.
– Vi har också många besökare från Holland som inför Grand Prixloppet vill se tillväxten i isen. Att den lagt sig, blivit en decimeter och sedan två decimeter tjock. Jag vet inte vad de får ut av det, men de är intresserade av att veta hur isen är här i uppe. För Luleåbor kanske det är mest intressant att se om det är skottat och i vilket skick isen är. Sedan finns det en säkerhetsaspekt men den är mest intressant för kommunen för att veta att det är säkert att köra maskinerna, säger Johan Wennberg.