Förslaget: "Bromsa bussarna med teknikens hjälp"

Sedan 2019 har Peter Lundström och hans familj bott granne med en bussgata och reagerat över att hastighetsbegränsningen inte respekteras. Nu har han lämnat in ett medborgarförslag om intelligent hastighetsanpassning på kommunala fordon.

”Många chaufförer håller hastighetsbegränsningarna och saktar in ännu mer om barn är i närheten. Men alldeles för många gör det inte, vilket svartmålar hela yrkeskåren”, konstaterar Peter Lundström

”Många chaufförer håller hastighetsbegränsningarna och saktar in ännu mer om barn är i närheten. Men alldeles för många gör det inte, vilket svartmålar hela yrkeskåren”, konstaterar Peter Lundström

Foto: Jeanette Bergström

Luleå2021-05-14 06:00

Under hösten 2019 flyttade Peter Lundström och familjen in i huset som förutom sambon även består av sönerna Elliot, 2,5 år och Adrian 11 månader. Deras villa ligger alldeles intill den huvudgata som går genom villaområdet där busshållplatserna finns.

– Genom villaområdet är hastighetsbegränsningen 30 kilometer i timmen. Det är många som inte håller det. Det kan ju vara svårt att komma åt privatbilister men yrkestrafiken borde kunna sköta sig, det körs även för fort med kommunens hemtjänstbilar. Det borde ligga i kommunens intresse att öka säkerheten för barn snarare än att bussen ska vara i tid, säger han.

Peter Lundström har vid flera tillfällen kontaktat Luleå lokaltrafik, LLT, för att påtala problemen, men att inget händer.

– Vid något tillfälle har jag även bett om återkoppling men någon sådan fick jag aldrig. Jag pratade med min granne som bott här längre och han har påtalat problemen redan för tio år sedan när deras barn var små, men inget hände. Jag vet inte hur allvarligt LLT tar på det, men det räcker tydligen inte med att bara säga till utan man behöver någon mer åtgärd.

I sitt medborgarförslag föreslår Peter Lundström därför att kommunen tar tekniken till hjälp. Det skulle innebära att kommunen installerar ISA, intelligent hastighetsbegränsning, i sina fordon som via ett GPS-system aktiveras på sträckor med lägre hastighet och innebär att det inte går att köra fortare.

– Jag läste om att ett EU-förslag att alla nya bilar ska ha en sådan men jag tycker det ska införas på kommunens alla sina fordon. Tekniken finns, så varför inte bara göra det. Tillsägelser att inte köra för fort fungerar ju inte. Barn har tyvärr inget trafikvett, det räcker att en boll rullar ut på vägen så springer barnet efter utan att se sig för. Om jag som förälder inte hinner med att reagera så händer en olycka snabbt. De flesta kör kring 50–55 kilometer genom området, det är så kort sträcka att man tjänar inte så mycket i tid däremot ökar både reaktionstiden och bromssträckan.

På ett knappt dygn hade över 80 personer stöttat förslaget på kommunens hemsida. Peter Lundström konstaterar att problemet inte är isolerat bara till deras bostadsområde.

– Jag har vänner i andra bostadsområden i Luleå som berättar att de har samma problem.

Fakta: ISA

Enligt en utredning inom EU kan ”Intelligent Speed Assistence” (ISA) förhindra tusentals dödsfall varje år. Systemet övervakar automatiskt fordonet som körs och kan jämföra hastighets- och navigationsdata med de hastighetsgränser som gäller. Systemet kan även känna igen trafikskyltar.

Systemet ska även kunna varna förare som kör under en längre tid för att förhindra trötta bilförare bakom ratten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!