Slutet på en 115-årig skolepok

En 115-årig skolepok går mot sitt slut i Svartöstan. "Det här blir en sovstad" säger Jonas Brännberg, förälder och politiker, efter fredagens beslut om sju skolnedläggningar i Luleå.

KYRKBYN. "Utan en skola dör världsarvet. Det blir en spökstad" Föräldrarna Jeanette Strömbäck och Jon Hallström var inte förvånade över beslutet. Barnen Frida Appelgren, 8, Matilda Strömbäck, 8, och Manne Hallström, 4, går idag på skolan och förskolan.

KYRKBYN. "Utan en skola dör världsarvet. Det blir en spökstad" Föräldrarna Jeanette Strömbäck och Jon Hallström var inte förvånade över beslutet. Barnen Frida Appelgren, 8, Matilda Strömbäck, 8, och Manne Hallström, 4, går idag på skolan och förskolan.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-02-13 09:33

Strax efter halv två på fredagen strömmade föräldrar in genom dörrarna på Svartöstanskolan, byggd 1901 och tillsammans med Östra skolan Luleås äldsta skola. Några timmar tidigare hade beslutet fattats att skolan, tillsammans med sex andra, kommer att läggas ner. För Svartöstans del avvecklas verksamheten redan efter sommaravslutningen i år.

– Det här är helt oförsvarbart. Inte bara mot våra barn, utan även mot barnen på Örnäset när man trycker in våra 80 barn. En tuff situation kommer bli ännu tuffare, säger Anna Widén, förälder på skolan.

– Det är ett kulturarv de raserar nu, säger Nadja Sandström.

Jonas Brännberg, förälder på skolan och gruppledare för rättvisepartiet, tror att en skolnedläggning kommer slå hårt mot Svartöstan.

– Det är en jätteviktig knytpunkt att för både barn och hela samhället att det finns en skola. Speciellt för Svartöstan som ligger lite vid sidan av. Risken att det blir mer och mer som en sovstad, människor känner inte varandra och det finns ingen sammanhållning i stadsdelen, säger han.

Många av föräldrarna befarar att sammanhållningen i stadsdelen kommer försvinna. Matilda Eriksson tror också att barnen kommer splittras.

– Vi har en farlig väg till Örnässkolan. Det vi är rädda för att föräldrar som har bil och jobbar längre bort lika gärna tar med sina barn och sätter dem i skolor någon annanstans. Det är en segregering i samhället, säger hon.

Föräldrarna är dock inte villiga att ge upp. Eftersom socialdemokraterna redan backat från högstadieskolorna och under fredagen även byaskolorna, så finns det möjligheter. Fram till att beslutet tas i kommunfullmäktige 4 april kommer de kämpa.

– Nu har de bara en tumme kvar av förslaget, säger Jonas Brännberg.

Även i Kyrkbyn befarar föräldrar en "död" stadsdel.

– Det finns två saker som gör Kyrkbyn och Världsarvet levande. Det är Hägnan och det är skolan. Nu tar man bort det ena. Det blir en spökstad, säger Jon Hallström, förälder.

– Det pratas väldigt mycket om en levande kyrkstad. En skola är helt och hållet en förutsättning för det. Det räcker inte med 15 konfirmander några veckor varje sommar.

Han och föräldern Jeanette Strömbäck träffades på fredagen i skolan vid hämtningen av barnen. Skolan ska enligt fredagens beslut läggas ner 2021. Och de kommer inte ge upp.

– Det vi i första hand kommer gå vidare med är felaktigheterna i det här förslaget. Det är väldigt magstarkt och svårt för oss att acceptera att man går på beslut på helt felaktiga uppgifter, säger Jon Hallström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!