Slut med tropiska nätter

De tropiska nätterna är över då högtrycket drar till Ryssland. I dag häver SMHI vädervarningen för Norrbotten.

VARM NATT. Ön Rödkallen i Luleå skärgård har haft en tropisk natt i veckan, då temperaturen aldrig gick under 20 grader.

VARM NATT. Ön Rödkallen i Luleå skärgård har haft en tropisk natt i veckan, då temperaturen aldrig gick under 20 grader.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-07-26 07:00

Under veckan har det varit tropiska nätter, alltså nätter då temperaturen inte går under 20 grader, i länet.

Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, har flera noteringar om tropiska nätter på väderstationerna vid kusten.

– Det beror på att ytvattnet värmts upp och då tar det längre tid att kyla ner det än att kyla ner landmassor, säger han.

Stationerna på Rödkallen och även Luleå airport har visat tropiknivåer under veckan, men nu börjar högtrycket att röra sig mot Ryssland.

– Det förskjuts österut och det blir mer ostadigt väder och svalare luft. I mitten av veckan ser det ut att bli lågtryck med en del regnskurar, säger Marcus Sjöstedt.

Det här innebär också att SMHI tar bort värmevarningen för Norrbotten. Sista dagen är i dag, lördag, då temperaturerna fortfarande kan sticka upp till 30 grader.

Varningen nådde klass 2 eftersom temperaturerna kunnat ligga på 30 grader fem dagar i följd, vilket skulle ha kunnat innebära fara för allmänheten.

Men att högtrycket drar vidare innebär inte att det blir iskallt under nästa vecka.

– Temperaturen kan ändå gå upp mot 20 graders-strecket om solen värmer på, säger Marcus Sjöstedt.

Det officiella värmerekordet för Luleå slogs dock inte i veckan. SMHI meddelar att det kom den 25 juni 1953 då det var 32,2 grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om