– Min uppfattning är att vi riskerar att sänka älgstammens kvalité genom att påverka det naturliga urvalet och minska dess storlek genom för högt jakttryck, säger Carl-Gustaf Thulin, föreståndare vid Centrum för vilt- och fiskforskning på SLU.
Thulin anser att det finns flera skäl att låta älgen vara i fred under brunsten.
– Brunsten är en känslig tid för djuren då man dels riskerar att störa dem och dels riskerar att i högre grad skjuta bort de individer som är mest attraktiva och som bär på de starkaste arvsanlagen som i sin tur gör avkommorna livskraftiga. Det är bättre att låta urvalsmekanismerna ha fritt spelrum.
Thulin menar vidare att älgjakten borde förskjutas så att startskottet går i mitten eller slutet av oktober i hela landet, inte bara i södra Sverige.
– Det skulle ge en bättre hantering av viltköttet om man började jaga när det är kallare i luften. Älgen har också hunnit äta upp sig ännu mer senare på hösten. Jag tror nog att man hinner skjuta sina älgar ändå. Frågan är hur viktigt det är för jägarkåren att få börja jaga i början av september?
Carl-Gustaf Thulin anser att älgstammen är för liten.
– Vi letar ständigt nya anledningar att skjuta fler och fler älgar i stället för att se älgen som en resurs. Om inte myndigheter och politiker mäktar med att ändra på förutsättningarna så bör jägarna själva ta det ansvaret. Det ligger i deras intresse, säger han.
Brunstuppehållet i Norrbotten inföll tidigare i slutet av september och början av oktober. 2012 avskaffade Viltförvaltningsdelegationen uppehållet ovan odlingsgränsen, 2013 var det bara Fyrkanten som hade brunstuppehåll och 2014 togs beslut att uppehållet skulle avskaffas i hela länet. Motivet var att få till en effektivare jakt.
– Jag vet att allt skedde i dialog med SLU första året. Man befarade att det skulle leda till en kraftigt ökad tjuravskjutning men när man tittade närmare på det var könsfördelningen den samma. Sedan dess har man inte utvärderat resultat, säger Roland Zaitskoff, jakthandläggare vid länsstyrelsen.
Zaitskoff konstaterar att diskussionen är ständigt pågående, såväl i Viltförvaltningsdelegationen som i hela Norrbotten.
– Det vägs för och nackdelar. Allt beror på vilken grundsyn man har. Jägarsidan vill få tillbaka uppehållet medan skogssidan vill ha slopat uppehåll.
Att skjuta på starten av älgjakten i norr tror inte Zaitskoff på.
– För det första är det upp till regeringen. För det andra är jag tveksam till att jakten skulle bli effektiv om den bara genomfördes efter brunsten.
När det gäller brunstuppehållet får Carl-Gustaf Thulin medhåll av bodensaren Eddy Engström, erfaren älgjägare som haft uppdrag åt Jägareförbundet. Han lutar sig bland annat mot resultatet av forskningsprojektet "Höglandsälgen" i Småland, där SLU var inblandade.
– Det visade att om en ko som är mottaglig i ett dygn störs av jägarna just då, är risken stor att hon inte blir betäckt. Då tar det tre veckor innan hon brunstar om, med senfödda och små kalvar som följd vilket påverkar deras möjlighet att klara vintern.
Eddy Engström vill att brunstuppehållet i oktober återinförs, och att även sista veckan i september innefattas. Han tänker motionera om detta inför Jägareförbundets stämma och uppmanar fler att göra samma sak.
– Många jaktlag i Norrbotten gör själva uppehåll i jakten vilket är hedervärt. Det visar att det finns många som anser att det oetiskt att jaga under brunsten, säger Engström.