"Vi blir bättre på att fastställa diagnoser"

Vuxenpsykiatrin på Region Norrbotten följer samma ökning som sker i resten av landet. Men Krister Berglund, verksamhetschef på vuxenpsykiatrin, tror inte det nödvändigt beror på fler individer med NPF-diagnoser.

Krister Berglund, versakmhetschef för vuxenpsykiatrin i Region Norrbotten, har inte märkt av någon avsevärd vandring av individer som vill återkalla sin diagnos.

Krister Berglund, versakmhetschef för vuxenpsykiatrin i Region Norrbotten, har inte märkt av någon avsevärd vandring av individer som vill återkalla sin diagnos.

Foto: Sanna Orneklint

Luleå2022-02-28 10:30

Krister Berglund, verksamhetschef, tror inte det finns risk för överdiagnoseringar, han tror snarare att ökade diagnoser beror på psykiatrins skicklighet. Inte heller har han märkt någon våg av patienter som vill återkalla sin diagnos.

– Om man ser till statistik finns det en tydlig ökning och den ökningen av fastställda diagnoser kan hänvisas till att vi blir bättre på att upptäcka och fastställa diagnoser idag. Går man tillbaka till sin egen barndom fanns knappt benämningarna vi använder oss av idag, då pratade man om "en orolig pojke med spring i benen". Diagnosen förekom förmodligen i samma uträckning då som nu, säger han.

Krister Berglund tror att dagens samhälle kan vara en faktor som låter diagnoserna framträda tydligare. 

– Det finns en del orsaker som ett behov av ökad teoretisk kompetens i dagens samhälle. Dessutom ett betydligt högre krav på abstraktionskraften hos elever i dagens skola. Då kan diagnosbilderna framträda allt tydligare än när det fanns fler praktiska moment. 

Bland de som velat ompröva sin diagnos i Norrbotten har det funnits en klar gemensam nämnare, som inte längre är aktuell. 

– Vi har haft ett par fall om önskade omprövningar men det har aldrig varit en stor mängd patienter. Det har varit, exempelvis, i samband med de krav som funnits för utbildningar inom det militära eller hos polisen som de önskemålen förekommit, berättar Krister Berglund. 

– När de försvann har nog den allmänna uppfattningen inom verksamheterna blivit att omprövningar av diagnosen är försumbar, man ville få bort den för att kunna kandidera till utbildningarna men nu spelar det ingen större roll. 

Så i och med att kraven försvann så kan man också säga att de som ville ompröva sin diagnos också försvann? 

– Ja, det är ett konstaterande att vi inte har sett den "stora vandringen" av människor som vill få sin diagnos omprövad eller återkallad, fortsätter Berglund. 

Att antalet diagnoser ökar och i takt med det även kostnader för medicinering är inget som oroar honom.

– Medicineringskostnaderna för barn som vuxna har sakta men säkert ökat för varje år och vi har fler som tar den här sortens mediciner men tittar man på rikets snitt så ligger Norrbotten precis på rikssnittet och regionen sticker inte ut något nämnvärt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!