Slår larm om vanskötta gästhundar

Länsstyrelsens djurskydd provar nu nya grepp för att komma åt problematiken med utländska och svenska hundförare som kommer till länet för att arbeta.

Hunden på bilden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild.

Hunden på bilden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild.

Foto: Simon Eliasson

LULEÅ2017-03-23 11:30

Utländska och svenska hundförare som tillfälligt kommer till länet för att arbeta eller tävla och träna med sina draghundar är ett stort djurskyddsmässigt problem, enligt Länsstyrelsen. Detta då de inte har några anläggningar att hålla hundarna i.

– De antar att de kan fortsätta med den hundhållningen de haft i det land de kommer ifrån. De följer inte de svenska regler som finns, säger Anna Modig, enhetschef för Djurskydds- och veterinärenheten.

Hundhållningen som Länsstyrelsen är kritisk mot bryter förstås mot svenska djurskyddslagen. Till exempel hålls hundar permanent i transportfordonet, de hålls även uppbundna utomhus utan skydd för vind och snö.

– De kan även handla om rastgårdar som är för små för de antal hundar som vistas där eller hundkojor som inte är isolerade enligt svenska regler, säger Anna Modig.

En del av hundägarna har också kommit till Sverige för att arbete med sina draghundar. För dem krävs tillstånd enligt djurskyddslagen vilka många inte skaffar sig. Tillståndet är ett sätt för myndigheten att kontrollera att djurhållningen är bra.

För en tid sedan förbjöd Länsstyrelsen ett företag i länet att nyttja tjänster eller företag som inte har tillstånd enligt djurskyddslagen. Ett sätt att komma åt den dåliga djurhållningen helt enkelt.

– Hundhållningen är ett problem, vi får in många anmälningar från turister och andra. Vi jobbar med att göra en insats för att öka kunskapen om hundhållning. Djurhållaren är lika skyldig att följa dessa regler som de är att följa Sveriges andra regler när de kommer hit, säger Anna Modig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om