Slakteri straffas efter låg vattentemperatur

Norrbottensgårdens slakteri AB straffas med vite efter att vid flera tillfällen haft för låg temperatur på vattnet vid desinfektion av redskap. Ingemar Hansson, VD på Norrbottensgården, säger att läget nu är under kontroll.

LULEÅ2013-07-19 12:30

I januari gjorde Livsmedelsverket en inspektion på Norrbottensgården. Då framkom att företaget inte hade säkerställt att vattnet vid boxarna för redskapsdesinfektion har hållit en temperatur på minst 82 grader vid användning. Två uppföljningar gjordes och under de tre kontrollerna varierade vattentemperaturerna mellan 49,8 och 62,7 grader. Därefter vidtog Norrbottensgårdens åtgärder och ärendet avslutades.

I juni gjorde Livsmedelsverket återigen en kontroll på företaget och ännu en gång var temperaturerna för låga. Knappt två veckor senare gjordes en uppföljning, och inte heller då var vattentemperaturerna tillräckligt höga.

Trasiga maskiner har inte använts

Enligt Ingemar Hansson, VD på Norrbottensgården, har de trasiga steriliseringsboxarna inte använts när det har funnits problem med dem, och steriliseringen har skett i andra boxar.

– Totalt i anläggningen har vi runt sexton steriliseringsboxar och på just den här positionen har vi fyra boxar i ett område på kanske två kvadratmeter, säger Ingemar Hansson.

Han påpekar även att företaget kontrollerar boxarna dagligen och att de har goda resultat på andra hygienprov.

– Alla maskiner och all utrustning går sönder någon gång. Det är likadant om du köper en bil. Det handlar om om, utan när bilen går sönder, säger Ingemar Hansson.

Som resultat av kontrollerna föreläggs Norrbottensgården med ett löpande vite om 25 000 kronor för varje månad som vattentemperaturerna ligger för lågt. Beslutet börjar gälla från och med 1 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!