7 maj gjorde Livsmedelsverket en kontroll av slakteriet. Då konstaterades att slaktpersonalen inte följde de bestämmelser som finns gällande rengöringskrav. Enligt kontrollanten skilde personalen inte på ren och oren hantering och personlig hygien. Dessutom saknade de en godtagbar rutin för handtvätt mellan ren hantering och oren hantering. Vid en återkontroll 22 maj kvarstod problemen.
Vid kontrollen noterades att slaktaren som tog ut tarmarna inte tvättade sig med tvål och vatten efter proceduren. Personen doppade istället händerna snabbt under vattenkranen, vilket innebar att fettslamsor sedan satt kvar.
– Vi har gjort på samma sätt i 22 år och det har inte varit några problem med det tidigare, säger Mikael Hugoson, vd för Alviksgården.
Han menar att kontrollen nu genomförs av en annan veterinär än tidigare och att hennes krav är annorlunda. Tidigare kontrollanter ska ha godkänt hanterandet och sagt att slaktarna har gjort rätt.
Enligt anmälaren genomförde även slaktaren som skar av djurens tungor bristfällig handtvätt och tvättade sig inte med tvål och vatten. Efter tvätten droppade blodblandat vatten från slaktarens handske/hand. Samma slaktare vidrörde sedan organhängaren, som därmed riskerar att kontamineras. Båda slaktarna använde dessutom stickade vantar, något som Livsmedelsverket inte anser är lämpligt i de slaktmoment som blandar både oren och ren hantering. Detta för att de inte kan rengöras på ett effektivt sätt och istället suger åt sig av fukt, blod och smuts.
Mikael Hugoson berättar att slakteriet har använt sig av skyddshandskar för att minska risken att personalen ska skära sig i arbetet.
– Men det tyckte inte kontrollanten att vi ska ha. Vi har plockat bort handskarna nu och får hoppas att ingen skär sig, säger han.
Livsmedelsverket förelägger slakteriet att vidta åtgärder som säkerställer att hygienen blir bättre. Kravet förenas även med ett vite om 25 000 kronor för varje påbörjad månad som föreläggandet inte följs.
– Vi har redan ändrat våra rutiner. Nu är det en ny veterinär som bestämmer, så vi måste anpassa oss efter vad hon säger, säger Mikael Hugoson.
Han hävdar även att det inte handlade om några stora förändringar och menar att veterinärens kritik egentligen inte är något att kommentera.
– Det handlar om en småsak, säger Mikael Hugoson.