Slaget om Narvik blir storfilm

Kriget om järnmalmen fick förödande konsekvenser för Narvik 1940. Nu ska de dramatiska händelserna skildras i en ny norsk storfilm.

Tyska fallskärmssoldater landar i Narvik. Nu blir de dramatiska händelserna 1940 internationell storfilm.

Tyska fallskärmssoldater landar i Narvik. Nu blir de dramatiska händelserna 1940 internationell storfilm.

Foto: AP

Luleå2019-02-09 09:10

När Hitler slog till mot Norge den 9 april 1940 var Narvik, med sin utskeppningshamn för LKAB:s järnmalm, ett av de viktigaste målen.

Men efter den tyska blixtockupationen slog den brittiska flottan tillbaka i två attacker. Allierade styrkor landsattes och kunde tillsammans med norska förband befria Narvik och driva tyskarna mot svenska gränsen.

Men glädjen för Narviksborna blev kortvarig. I slutet av maj bombade Luftwaffe staden sönder och samman. I juni föll det sista motståndet när de allierade plötsligt drog sig ur Nordnorge på grund av Hitlers anfall på Frankrike.

Krigshändelserna i Narvik-området på våren 1940 beskrivs som det största slaget på norsk jord någonsin och blev samtidigt Hitlers första nederlag i andra världskriget.

På torsdagen blev det klart att Norges filminstitut stöder filmprojektet "Slaget om Narvik" med 15 miljoner norska kronor, totalt har filmen en budget på 63 miljoner och anses ha potential för att nå en internationell publik.

Manuskriptet ligger klart och filmen regisseras av internationellt kände Andre Øvredal, som bland annat har flertalet Hollywood-filmer bakom sig.

I Narvik hoppas man nu på positiva effekter av uppmärksamheten kring den kommande filmen.

– Jag är mycket stolt över att vara ordförande i en stad där så mycket positivt sker. Nu är vi Norges kandidat till VM i alpint, och minsann blir det inte också en film om slaget om Narvik. Helt otroligt, säger Rune Edvardsen, ordförande i Narviks kommunstyrelse, till tidningen Fremover.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om