Westrin är djupt engagerad i kampen mot de gruvor som planeras i Norrbotten.
- Jag har aldrig varit någon tävlingsmänniska eller haft något behov av att hävda mig på något sätt. Men när det handlar om sådana här frågor, där naturen och ursprungsbefolkningar hamnar i kläm av kortsiktigt tänkande, och den lilla människan till synes är maktlös, då har jag märkt att jag drar på mig boxarhandskarna.
Westrin har samlat på sig en rad frågor till bergmästaren som han vill ha svar på (se separat artikel). Bland annat ifrågasätter han hur Bergsstaten lättvindigt ger tillstånd för prospektering i områden som är viktiga för turismen och samerna, och känsliga för ekologiska störningar
- Det skapar en stark oro hos friluftsfolket och hos människor som lever och försörjer sig i dessa trakter. Jag tänker på renskötseln och den växande naturturismen.
Brist på information
Westrin upprörs över bristen på information till lokalbefolkningen och tycker att minerallagen ska skrivas om.
- Jag är inte så korkad att jag inte förstår att gruvor behövs för en stor del av vår välfärd, men här handlar det om små potter och stora sår, och pengar som försvinner till utlandet. Vi kan väl åtminstone spara något till framtiden, vi ska ju inte dö i morgon.
Bergmästare Åsa Persson menar att Bergsstaten bara lyder direktiven från regeringen.
- Det finns en politisk vilja att det ska prospekteras och letas så mycket som möjligt. De flesta som söker undersökningstillstånd uppfyller de krav lagstiftningen ställer och det innebär att det är ytterst sällan som vi avslår en ansökan.
Eftersom undersökningstillstånd bara är första steget mot en gruva tycker Persson inte att det är befogat att ställa högre krav på prövningen.
- Om man exempelvis kräver att en miljökonsekvensbeskrivning för gruvdrift ska göras redan i prospekteringsskedet skulle det bli orimligt mycket jobb som görs i onödan. Detta med tanke på att det bara är någon procent av det som prospekteras som blir något. Och även om man fått tillstånd för exempelvis provborrning är man skyldig att följa de bestämmelser som finns i miljöbalken och andra lagar, terrängkörningslagen exempelvis.
Förstår all oro
Persson säger att Bergsstaten alltid informerar markägare och andra direkt berörda när ett område ska prospekteras, samt att man om önskemål finns håller informationsmöten. Hon har också förståelse för den oro som all prospektering skapar.
- Men man ska tänka på att det är lång väg innan det blir en gruva och att vi har en lagstiftning i Sverige som fungerar. Vi har runt 1100 mineraltillstånd men bara 15 metallgruvor.
NSD publicerar en längre intervju med Åsa Persson i morgondagens tidning.
Vid gruvdagen medverkar företrädare för Bergstaten, Samernas Riksförbund, Naturturismen, Miljöorganisationer och Miljöpartiets riksdagsledamöter i trafik och näringsutskott.
Gruvdagen arrangeras av Miljöpartiet i Norrbotten.
- Vi ser hur intresset för att starta gruvor ökat markant, och att i stort sett vem som helst kan få ett tillstånd för att prospektera. Samtidigt får vi signaler om att miljölagstiftningen är oklar. Hur vägs riksintressena mot varandra? Vem äger frågan? Vi tycker det är viktigt att lyfta debatten i Norrbotten, säger Annika Eriksson, ordförande för Miljöpartiet i Norrbotten.