Skyddsjakten på rovdjur ökar

Antalet ansökningar om skyddsjakt på rovdjur har ökat dramatiskt i Norrbotten senaste året. Länsstyrelsen tror att ökningen beror på att rovdjursstammarna blir större och ställer till mer problem, bland annat för rennäringen.

Björnen ligger mest risigt till när länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt. Just den här björnen finns på Borås djurpark och behöver knappast vara orolig. FOTO: Bengt-Åke Persson

Björnen ligger mest risigt till när länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt. Just den här björnen finns på Borås djurpark och behöver knappast vara orolig. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2008-05-12 06:00
För några år sedan kom det in två till tre ansökningar om skyddsjakt per år.
Sedan 1 januari i år har 15 ansökningar om skyddsjakt på rovdjur behandlats av länsstyrelsen i Norrbotten. I de allra flesta fall har skyddsjakt tillstyrkts.
Strömmen av ansökningar har gjort att handläggningen tar längre tid.
- Vi hinner inte med helt enkelt och det är ju inte bra eftersom det är ofta är akuta ärenden som vi vill handlägga så fort som möjligt, säger Lena Bondestad.
Länsstyrelsen tar beslut som rör skyddsjakt på enstaka individer av björn och lo. När det gäller järv och varg yttrar de sig bara medan beslutet är på Naturvårdsverkets bord.
Växande björnstam
Björnen är det djur som ligger mest risigt till när länsstyrelsen tar beslut om skyddsjakt. Om björnen orsakar allvarliga problem för rennäringen är det troligt att skyddsjakt godkänns.
- Det är för vi har en björnstam som växer kontinuerligt, den är större nu jämfört med tidigare, säger Lena Bondestad.
Medan det är svårare med järv och varg.
- Det är för att de är så fåtaliga, säger hon.
Kritisk tid på året
Järv och björn orsakar omfattande skador för rennäringen.
- Den här tiden på året är kritisk och det beror på att björnarnas uppvakning sammanfaller med renkalvningen. Det är mycket rovdjur som tar renkalvar. Två dåliga betesvintrar gör att renarna är i dålig kondition och blir lättare för rovdjuren att ta, säger Lena Bondestad.
Björnjakten på hösten betraktas som en skyddsjakt, men enligt Bondestad är den inte tillräckligt effektiv. Det är inte alltid jägarna lyckas skjuta just "problem-björnarna".
- Önskemålet från många har varit att höstjakten på björn fungerade bättre, att man ska skjuta björnar där de verkligen ställer till skada, säger Lena Bondestad.
75 björnar årets kvot?
Förra hösten fick 50 björnar fällas i Norrbotten och länsstyrelsen har inte börjat diskutera hur stor årets kvot kan tänkas bli. Jägareförbundet har föreslagit 75 björnar, just med hänvisning till den stora björnstammen.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om