Skydd föreslås för 1950-talshus
Vägförvaltningens gamla byggnad bör ingå i den kulturhistoriskt värdefulla miljön runt residenset. Det anser stadsbyggnadskontoret i remissvaret på förslaget till Norrbottens regionala kulturmiljöprogram.
Foto: Jan Bergsten
- Byggnaden har fina proportioner och ett elegant och enkelt uttryck, skriver stadsbyggnadskontoret.
"En bristvara i Sverige"
Vägförvaltningen flyttade in i sitt nya hus i en blomstrande tid i Luleås historia. Det var på 1950-talet och högkonjunkturen gav staden en rik 1950-talsarkitektur.
Stadsbyggnadskontoret framhåller den samlade 1950-talsbebyggelsen på Örnäset. Där byggdes bostäder för alla som skulle få jobb på Norrbottens järnverk, NJA.
- Exempel på högklassig, enkel 1950-talsarkitektur i tegel och puts, i dag en bristvara i Sverige, skriver stadsbyggnadskontoret.
Vissa invändningar
I programförslaget finns flera nya kulturmiljöer. Luleå kommun har vissa detaljinvändningar. När det gäller den nya kulturmiljön Notviksverkstäderna anser kommunen att det är "svårt att hävda att plåtskjulen ska bevaras" och att det är tegelarkitekturen som bör skyddas.
Stadsbyggnadskontoret ifrågasätter också att bostäderna i anslutning till Notviksverkstäderna ska ingå i området eftersom husen förändrats under årens lopp.
Sandön och Sandö by
När det gäller miljöer utanför centrala staden lyfter stadsbyggnadskontoret fram Sandön och Sandö by, som bör övervägas om det ska ingå i programmet. Byn är en av de mest välbevarade och kulturhistoriskt lättförståeliga av kustbondebyarna.
- Här framstår sambandet mellan jordbruk, fiske och välstånd ovanligt tydligt, skriver stadsbyggnadskontoret.
Det är länsstyrelsen som utarbetat förslaget till kulturmiljöprogram för Norrbotten 2010-2020 och som nu går på remiss till länets kommuner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!