Hon svarar direkt på frågan om surströmmingen är en generationsfråga.
– Jag har personligen tyckt att det är en generationsfråga. För fyra år sedan tog vi hjälp av en byrå och gjorde en broschyr samt en låda med surströmming som vi skickade ut till influencers för att få yngre människor att äta surströmming, säger Veronica Apelqvist, verkställande direktör på fiskproducenten BD Fisk i Luleå.
Det BD Fisk såg då, var att intresset för surströmmingen stagnerat över en tioårsperiod. Situationen gjorde att man valde att agera genom att satsa på reklam och berätta om fisken.
300 lådor blev det i utskicket.
– Vi kände att vi tappade marknad, och vi ville att det skulle öka, minns Veronica Apelqvist.
Hur gick kampanjen, märkte ni någon skillnad?
– Det är svårt att säga.
Ungefär i samma veva började larmen dugga tätt om lägre fångster av strömming.
– Det vi har sett de senaste tre åren är att det har blivit färre strömming. I fjol fanns i princip ingenting, säger hon.
I samma veva som den krisen har uppstått, tycker hon även att intresset för surströmmingen har fått ett uppsving. Inte bara i norra Sverige, utan även söderut i vissa butiker.
– Nu känns det mer som att det blivit en "hype". Fler förstår att den här rätten kanske kommer att försvinna. Jag upplever att det är ett uppsving och att fler vill testa på grund av att det inte finns tillgång. Folk på sociala medier undrar, "var får jag tag i surströmming?", säger Veronica Apelqvist.
I år har BD Fisk producerat samma mängd som innan "krisåren". Alltså full produktion till exempel i jämförelse med i fjol då det var halverad produktion.
I år har man fiskat uppe i Norrbotten och inte utanför Örnsköldsvik i maj som tidigare, vilket gör att det blir mer stressigt att hinna få ihop produktionen i rätt tid.
Hur bekymrad är du över att det är så lite strömming?
– Det är ett jättestort bekymmer. Vi funderar hur vi ska göra till nästa år. Det blir så tajt när vi fiskar här uppe. Två veckor innan midsommar fick de ingen strömming här. Midsommarveckan, det var då vi fick all strömming här.
Att äta surströmming är mattradition med anor från 1500-talet. Den har gått från att vara fattigmansmat till att bli festmat, och sedan 1940-talet är det tradition med surströmmingspremiär tredje torsdagen i augusti.