Lågkonjunkturen gör sig alltmer påmind. Det visar sig bland företagen i länet där stämningsläget har försvagats ytterligare något och ligger nu på gränsen till mycket svagt, enligt Norrlandsfondens konjunkturbarometer som nyligen presenterats. Inte bara företagen påverkas av den svikande ekonomin utan det drabbar även hushållen som sett krympande marginaler och fått det svårare att få pengarna att räcka till.
Stina Israelsson är budget- och skuldrådgivare på Luleå kommuns konsumentvägledning och har det senaste året fått fler samtal än tidigare från privatpersoner om hur man får pengarna att räcka till.
– Gå igenom och titta på vilka utgifterna är för att sedan kunna få ned kostnaderna, när man ser att det är kärvt, säger hon.
Hon ger några handfasta råd på vad som kan göras.
– Se om det går att få ned kostnaden på försäkringarna när det är förfallodag. Kolla på nätet vad de andra försäkringsbolagen kan erbjuda. Ser du att de har bättre premier så ring då ditt försäkringsbolag och hör om de kan sänka din premie. Vill de inte det då kanske man ska vara beredd att byta försäkringsbolag, säger hon.
Men hon ger en varning.
– Med sjuk- och olycksfallsförsäkringar ska man vara försiktig med att byta bolag. Har du haft något symtom och byter bolag så kanske försäkringen inte gäller.
Stina Israelsson tipsar även om att se över bolånen.
– Kan man få en bättre ränta hos någon annan bank, men det förutsätter att man inte har bundna räntor.
Andra kostnader att se över är alla abonnemang ett hushåll kan ha.
– Man kan ha abonnemang som kan gå att säga upp. Man kan även titta på vilka mobilabonnemang man har. Där kan det finnas billigare alternativ.
Något man kan spara en del pengar på är mat.
– Anpassa matsedeln efter butikernas erbjudanden. Något annat är att ta tillvara all mat i kylskåpet. Ta en "restdag" då ni bara äter rester från de andra dagarna. Det kan bli så att ni äter olika rätter, men det motverkar matsvinn.
Förutom att sänka kostnaderna kan man se om man kan öka inkomsterna.
– Arbetar man 75 procent kan man kanske gå upp till heltid. Är man hemma med barn och inte kan arbeta heltid så kanske man kan gå upp till 80 procent för det gör iallafall lite på lönen, säger Stina Israelsson.