Skotthål i taket

Roger Backeblad fick hustaket skadat vid polisens skottlossning på Porsön.Han är arg över att själv behöva ta hand om följderna.- Mina söner låg och sov under taket som fick två skotthål, säger han.

"Jag läste i tidningen att poliserna hade friats. Vad är försummelse om inte det som hände här är det?", frågar sig Roger Backeblad framför familjens hus.FOTO: Kurt Engström

"Jag läste i tidningen att poliserna hade friats. Vad är försummelse om inte det som hände här är det?", frågar sig Roger Backeblad framför familjens hus.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2008-11-18 06:00
Roger Backeblad bor i ett tvåvåningshus som ligger nästan 100 meter från det hus där polisens insatsstyrka skulle göra en insats. Han vaknade av något som lät som smattret från ett fyrverkeri den aktuella natten den 28 september.
Senare hittade han två skotthål i sitt hustak.
- Det kunde ha slutat riktigt illa för vår del. Mina söner låg och sov i var sitt rum under taket. De sov i skottgluggen, säger han.
Ledigt från jobbet
Roger Backeblad känner vrede över att han själv får ta hand om följderna av en händelse som han helt oförskyllt dragits in i.
- Jag har lagat taket provisoriskt. Och jag fick ta ledigt från jobbet för att ta emot hantverkare för en offert på vad det kostar att laga ordentligt.
Han frågar sig vem som ska ersätta skadorna nu när åklagaren lagt ner förundersökningen och friat de skjutande poliserna.
Inget svar
- Jag har försökt nå den person på polismyndighetens juridiska enhet som skulle ha hand om det här fallet men jag får aldrig något svar. Tar polisen inget ansvar alls? Ska jag kanske vända mig till försäkringsbolaget i stället? Hur mycket tid och kraft ska jag behöva lägga ner på det här egentligen? frågar Roger Backeblad.
När NSD lyckas få tag på personen på juridiska enheten, polisintendent Ingegerd Nilsson Ramm, meddelar hon att nedläggningen av förundersökningen inte ändrar något i sak när det gäller skadeståndsanspråk.
- Skadeståndsanspråk lämnas till polismyndigheten. Det gäller fortfarande. Rikspolisstyrelsen fattar sedan beslut om skadestånd, säger hon.
Renoveringen av Roger Backeblads tak beräknas till ungefär 30 000 kronor.
- Huset är byggt 1979 och har en speciell typ av fuktspärr. Hantverkarna lämnade beskedet att det inte går att byta en enda plåt utan att alla plåtar på framsidan måste bytas, säger han.
En blunder
Roger Backeblad ifrågasätter starkt nedläggningen av förundersökningen och friandet av de skjutande poliserna.
- Om inte det som hände här på gatan är fel och försummelse - vad är då fel och försummelse? Vårt hus ligger nästan 100 meter från huset där insatsstyrkan slog till och taket fick två hål. Jag vet inte om det var två skott som träffade eller om det var ett enda skott som gjorde två hål, säger Roger Backelad och tillägger:
- Sunt förnuft säger att poliserna gjorde en blunder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om