Sköterskor säger upp sig på grund av lönestrid

Sjuksköterskekrisen i landstinget riskerar att göra vården patientfarlig.Katarina Johansson, ordförande i Vårdförbundet Norrbotten, är skoningslös i sin kritik.– Vi är inte där än. Men det är väldigt nära i vissa verksamheter. Landstinget måste börja satsa på de sjuksköterskor som redan finns.

Ett flertal sjuksköterskor vid Sunderby sjukhus har sagt upp sig i protest mot löneutvecklingen. Nyutexaminerade sjuksköterskor har fått högre ingångslön än erfarna sjuksköterskor som jobbat flera år.

Ett flertal sjuksköterskor vid Sunderby sjukhus har sagt upp sig i protest mot löneutvecklingen. Nyutexaminerade sjuksköterskor har fått högre ingångslön än erfarna sjuksköterskor som jobbat flera år.

Foto: Joel Marklund

LULEÅ2013-11-29 06:00

Missnöjet är stort vid Sunderby sjukhus, där ett tiotal erfarna sjuksköterskor vid ortopeden, kirurgen och medicin nyligen sagt upp sig i protest mot lönutvecklingen. Nyutexaminerade sjuksköterskor går in med en grundlön på minst 23 000 kronor i månaden, medan andra som jobbat längre ligger betydligt lägre.

– Det är bra att nyutexaminerade fått upp sina ingångslöner. Men det får inte bli så att man ställer grupper mot varandra. Felet är att landstinget stirrat sig blind på gruppen av specialistutbildade sjuksköterskor. Det finns otroligt många med grundutbildning som vidareutbildat sig och som har kompetenser som landstinget inte ser. De har inte varit prioriterade i lönesättningen, säger Johansson.

Vårdförbundet kräver nu att landstinget tar tag i lönebiten.

Svårt att rekrytera

– Vi har sagt att ingen tillsvidareanställd sjuksköterska ska ha under 27 000 i månaden. Det krävs en långsiktig strategi och mer handling än de lama försök som gjorts.

Medianlönen för en sjuksköterska i dag är 26 825 kronor.

Eftersom landstinget har svårt att rekrytera sjuksköterskor skapar uppsägningarna en brist. Med följden att avdelningar tvingas dra ned på vårdplatser, vilket leder till överbeläggningar eller att patienter skickas till "fel" avdelning. Något som hänt vid exempelvis ortopedin och intensiven.

En annan följd är att verksamheten dräneras på erfaren personal.

– Merparten blir nyanställda eller vikarier och det är inte bra för vårdkvalitén. Man behöver en blandning.

I kombination med att det dessutom är läkarbrist, och att många sjuksköterskor därför fått ta över uppgifter från läkare, är läget på gränsen till farligt för patienterna på flera ställen, enligt Katarina Johansson.

– Arbetssituationen är otroligt pressad och omvårdnaden blir lidande. Personalen springer mellan arbetsuppgifterna och hinner inte ta rast.

Var är läget värst?

– Det är svårt att peka ut så, men jag vet att psykiatrin drabbats av 17 avhopp på kort tid. Kirurgen, intensiven på Sunderbyn och akutgeriatriken...det är många som har svårt att rekrytera. Och det är inte så konstigt. Ingen vill gå till ett jobb som är dåligt betalt och dessutom stressigt.

FAKTA Sjuksköterskekrisen i Norrbotten

Erfarna sjuksköterskor säger upp sig i protest mot den dåliga lönen. Nyutexaminerade sjuksköterskor för högre ingångslön än dem.

Vårdkvalitén blir lidande när det blir obalans i mixen av erfaren och nyrekryterad personal.

Avdelningar drar ned på vårdplatser eftersom det är brist på sjuksköterskor, vilket leder till överbeläggningar och att patienter hamnar på "fel" avdelning.

Eftersom det också är läkarbrist sker en glidning av arbetsuppgifter. Sjuksköterskor sköter allt fler sysslor som läkarna gjorde tidigare, vilket innebär att de inte hinner med sina ordinarie uppgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om