Kurt-Åke Andersson arbetar vid akuten och intensiven vid Kalix sjukhus. Han var starkt engagerad i kampen för att behålla den planerade operationsverksamheten och har följt utvecklingen sedan operation stängdes sommaren 2012.
– Kent Ögren lovade att de planerade operationerna skulle ha en direktlina till Sunderbyn. Och Britt Westerlund lugnade Kalixborna med att viss operationsverksamhet skulle finnas kvar. Nu ser vi hur det blivit. De operationer som utförs i Kalix är av enklare slag. Och när det gäller de planerade operationerna har hälften flyttats till Piteå eftersom Sunderbyn inte klarar av det.
Kurt-Åke Andersson har läst igenom slutsatserna i utvärderingen (se faktaruta) och är kritisk på flera punkter.
– Man skriver att det skett en viss ökning av remisser. Redovisa i stället vilket bedrägeri det är. Sunderbyn står och opererar stora delar av de planerade operationerna på kvälls- och jourtid. Det är möjligt att man håller tillgängligheten, men till vilket pris? Är det inräknat i besparingen?
Han menar vidare att patienterna drabbas.
– Jag har hört om flertalet fall där planerade patienter rullats in på natten och sedan tvingats avbryta när det kommit ett akut fall. Ändå finns det fastslaget i landstingsplanen att planerad verksamhet ska utföras på dagtid. Och i Gällivare, där en viss del av operationerna skulle utföras, har man fått dra ned på verksamheten eftersom man har svårt att rekrytera läkare och att folk i Luleå och Boden vägrar att åka till Gällivare.
Att inga patientavvikelser noterats är han inte förvånad över.
– Ofta är det äldre personer som varken vill, vågar eller kan klaga. De är i en utsatt situation och i en beroendeställning.
Kurt-Åke Andersson är kritisk till statistiken för ambulanstransporter.
– Det säger sig självt att tillgängligheten minskar när de oftare skickas iväg till Sunderbyn. Jag ser det ju själv också, eftersom ambulanspersonalen egentligen är stationerad viss tid hos oss. Vi ser de allt mer sällan.
Kurt-Åke Andersson konstaterar att de påkostade operationssalarna i Kalix nu stor tomma och oanvända.
– Vad kostar det då?
– Lokalerna kostar lika mycket som när de var i drift. Men det var inte inräknat i någon besparing, säger landstingsdirektören Mats Brännström.
Som bekräftar att många operationer flyttats till Piteå.
– Operationerna fördelas till de ställen där de kan göras. Det viktigaste som patient är väl att man blir opererad. Det förekommer också att planerade operationer görs på jourtid i Sunderbyn, beroende på arbetstoppar och andra faktorer. Verksamhet på kvällen är dyrare och vi vill helst förlägga så mycket planerat verksamhet som möjligt på dagtid.
– Det stämmer att vi har svårt att rekrytera i Gällivare, men förutsättningarna hinner ändras mycket på ett par års tid. Allt går inte att förutse. När det gäller tillgänglighet för ambulansen så har transporterna ökat i Kalix med fyra procent. Det är min enda kommentar.
Mats Brännström menar att uppgifterna i utvärderingen är korrekta.
– Det är tråkigt när någon tror att vi skulle dribbla med siffror och påstår att vi ljuger.