Sent i lördagskväll larmades räddningstjänsten i Boden om en man som kört fast med skotern på isen i Persön utanför Luleå. Skoterföraren ringde själv efter hjälp.
– Det var väldigt grunt ungefär 1,2 meter djupt, säger Kristoffer Stigson, insatsledare på räddningstjänsten i Boden.
När räddningstjänsten får denna typ av larm har det enligt Stigson ofta gått ganska lång tid där personen försökt ta sig loss och i land på egen hand. Han tycker att mannen i detta fall gjorde rätt som ringde efter hjälp.
– Men det hade varit jobbigt för honom att ta sig i land om vi inte hade kommit. Han hade fått gå mellan 150–200 meter i över en meter djupt vatten. Det vet jag inte om man överlever, säger han.
Räddningstjänsten trodde först att skotern fastnat i så kallad dubbelis. Det är en tunn is som ligger ovanpå en annan tjockare is. Mellan islagren finns det vatten som kommer ifrån snö som smält eller att det kommer upp vatten underifrån.
Men när räddningstjänsten kom fram visade sig så inte vara fallet.
– Enligt byborna är det någon kallkälla som rinner där som gör att det aldrig fryser, säger Stigson.
För att hjälpa mannen åkte räddningstjänsten först ut med skoter så långt som det gick. Sedan fick två ytbärgare ta sig ut på isen men en livräddningsbräda.
– Det ser ungefär ut som en stor surfingbräda, förklarar Stigson.
För att ytbärgarna ska hålla sig varma och torra hade de på sig torrdräkt under räddningsaktionen.
– Sen fick de gå och halvplumsa ut tills de kom fram till mannen. Väl ute hos mannen fick han ligga ner på brädan, som flyter, och så drog vi honom i land.
– Han var nedkyld men i övrigt var han oskadd.
Kristoffer Stigson har jobbat på räddningstjänsten i Boden i drygt 1,5 år och enligt honom är det inte vanligt att de rycker ut med ytbärgare.
– Många gånger så löser man det själv när man kör fast med en skoter. Så det är inte jättevanligt att vi åker ut på sådana larm.
Att räddningstjänsten i Boden var de som hjälpte mannen berodde på att de befann sig närmare än räddningstjänsten i Luleå.
– Närmaste enhet larmas oavsett var kommungränsen går, säger insatsledaren.
Kristoffer Stigson passar på att skicka med några råd till de som planerar att ge sig ut med skotern.
– Mina råd är att man ska hålla sig till lederna om man inte är säker på vart man kan köra. Och att man inte är ute och kör själv.