Skönt besked – blir ingen "panksionär"

Luleåbon Lars Haarala fick ett skönt besked när Pensionsmyndigheten gästade Luleå. Planen håller – han kan gå i pension till sommaren.

Rådgivning. Maria Eriksson Nyman svarade på frågor när Pensionsmyndigheten gästade Luleå. Lars Haarala fick det svar han ville ha.

Rådgivning. Maria Eriksson Nyman svarade på frågor när Pensionsmyndigheten gästade Luleå. Lars Haarala fick det svar han ville ha.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2017-02-27 06:00

– Jag har aldrig brytt mig i pensionen egentligen. Det har varit besvärligt att sätta sig in i. Men helt ovetandes har jag dragit en vinstlott, säger han.

Lars Haarala jobbar som specialistsäljare inom IT, och veckopendlar till Stockholm. Han tänker gå i pension i juli, när han är 62 år och två månader.

– Jag har haft turen att jobba åt företag som haft kollektivavtal och betalat in tjänstepensionen. Sedan har jag tjänat bra och haft bra bonusar i jobbet, så det har fått stor effekt. Det är hela skillnaden för mig, säger han.

Lars Haarala räknar med att få ut 15 800 kr i månaden från den allmänna pensionen. Normalt är tjänstepensionen cirka en tredjedel av det, men för honom gör det nästan det dubbla.

– Jag kommer ha nästan 30 000 och det är ju riktigt bra, säger Lars Haarala.

Samma tur har inte Britt-Marie Wiklund, 58, som jobbar som sytekniker på ortopedverkstaden i Sunderbyn.

– När man jobbat inom vården har man haft dålig lön. Sedan har jag varit hemma fyra år på heltid med barnen och jobbat en del deltid. Totalt kommer jag få 16 000 kronor i månaden ungefär, och det känns ju inte bra, säger hon.

Det orange kuvertet med pensionsbeskedet skickades ut tidigare i februari. Pensionsmyndigheten är ute en turné från Kiruna i norr till Malmö i söder för att svara på frågor om pensionen.

Positionen mitt i Smedjan i centrala Luleå drog mycket folk.

– Det har varit riktigt bra tryck. På fredagen hade vi en bit över 100 personer bara som gjorde prognosen. Sedan är det många som har olika frågor. Det kan vara allt ifrån vad man ska göra för att påverka pensionen till hur pensionen fungerar. Många undrar också om tjänstepensionen och hur man ska tänka, hur många år man ska ta ut den på. Det finns inget enkelt svar på den frågan, säger Jörgen Brännmark, informatör vid Pensionsmyndigheten i Norrbotten och Västerbotten.

Viktiga målgrupper är de som är mitt i livet eller på väg in i arbetslivet. Pensionsmyndigheten gör även riktade insatser mot riskgrupper, exempelvis nyanlända, egenföretagare och småbarnsföräldrar.

Eftersom medellivslängden ökar i Sverige har pensionerna procentuellt sett minskat. Tidigare fick man ut ungefär 70 procent av sin slutlön, nu är det 50–55 procent. För att kompensera det måste vi arbeta en tredjedel mer än vad medellivslängden ökar, enligt Brännmark. Om medellivslängden ökar med sex år måste vi alltså jobba två år extra.

Jörgen Brännmark har själv räknat ut att han kommer jobba till han är 68 år och fyra månader.

– Varje år över 65 gör ungefär 1 000 kronors skillnad i månaden. Samma sak om man går tidigare, fast då blir det 1000 kronor mindre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!