Sommaren 2021 infördes Lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar. I samband med det blev Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, tillsynsmyndighet, vilket innebär att man kan klaga till Ivo om man är missnöjd med en behandling eller om utföraren inte verkar seriös.
De som jobbar i branschen i Luleå, som NSD pratat med är positiva till att området regleras.
– Tack och lov för det. Vi var ganska sena i Sverige med att införa en lagstiftning – i många andra länder är det bara läkare som får göra injektioner, säger Lilian Setic, sjuksköterska som jobbar med injektionsbehandlingar i Luleå.
– Det är oerhört viktigt, säger Anki Sikström, legitimerad specialistsjuksköterska som också arbetar med skönhetsbehandlingar i Luleå.
När hon utbildade sig inom området för sju år sedan reagerade hon på att vem som helst kunde jobba med exempelvis injektioner.
– Kunderna kunde bli skadade på grund av deras okunskap.
Hon har själv anmält utövare i länet som inte haft legitimation och som på andra sätt varit oseriösa.
Innan lagen kom var detta en oreglerad bransch, berättar Göran Olsson, enhetschef på Ivo.
I dag är det enbart läkare, tandläkare och sjuksköterskor som får utföra skönhetsingrepp. När det gäller estetiska kirurgiska ingrepp får de endast utföras av legitimerade läkare eller legitimerade tandläkare med specialistkompetens på området.
Du måste ha fyllt 18 år och behandlingarna får inte genomföras utan en betänketid på minst 48 timmar mellan konsultation och ingrepp.
– Du som patient ska få en ordentlig information och tid att tänka. För injektionsbehandlingar gäller två dygn och för estetisk kirurgi sju dygn.
Många regler är desamma som för hälso- och sjukvården.
– Man ska ha dokumentation, journalföring, basala hygienrutiner, läkemedelsordinationer från läkare, och kvalitetsarbete med kvalitetsledningssystem.
Efter att lagen hade införts startade Ivo ett omfattande arbete med att informera verksamheterna om de nya kraven men man insåg snart att det krävdes mer djupgående inspektioner, vilket myndigheten började med hösten 2022.
33 verksamheter inom estetisk kirurgi och estetiska injektionsbehandlingar runtom i landet granskades och flera allvarliga problem upptäcktes. I totalt 25 av verksamheterna hittade IVO brister som de var tvungen att åtgärda. Två tvingades stänga.
– Det fanns en väldigt stor okunskap om vad som krävdes.
Det kunde vara olegitimerad personal som utförde behandlingar eller ingen läkare som undersökte patienten och ordinerade läkemedlen, det var stora brister i dokumentation och det saknades journalföring.
Det var också brister i hygienen, läkemedel förvarades i kylskåp ihop med mat och på ett ställe var det en lös hund i lokalerna.
Ofta var verksamheterna svåra att få kontakt med.
– Man utförde behandlingar i bostäder och andra lokaler som var svåra att hitta och när vi kom dit höll man sig undan.
Granskningarna har därefter fortgått och på torsdag denna vecka presenteras en ny rapport.
– Det är fortsatt många okunniga och oseriösa aktörer som bedriver verksamhet på ett sätt som är olagligt, säger Göran Olsson.
Lotta Krona, legitimerad sjuksköterska med egen klinik i Luleå, instämmer med sina branchkollegor..
– Vi som är certifierade har gått särskilda utbildningar, har maskiner som är godkända och har läkare bakom oss, vilket innebär en stor trygghet för kunden, säger hon.