Trots de nya restriktionerna, där vi uppmanas att endast ha fysisk kontakt med familjemedlemmar, finns det inga planer på att stänga skolorna.
– Grundtanken är att skolorna ska vara öppna, ungarna ska gå i skola för det är viktigt. Inte bara för lärandet utan även det sociala, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.
När gymnasieskolorna, och andra typer av utbildningar, gick över till fjärrundervisning i mars var det ett beslut som regeringen tog.
– Jag tror man ångrar sig lite nu. Det fick nog lite tråkiga konsekvenser för den sociala biten, samtidigt vet man att vi har ju inga yngre eller i gymnasieålder som hamnar på sjukhus för covid. Det är en lågriskgrupp för att bli svårt sjuka. Dessutom ser man i statistiken kring yrkeskategorier att skollärare och förskollärare har bland den lägsta smittrisken av alla, säger Anders Nystedt.
Vad gäller skolorna handlar det mer om det rent praktiska, enligt Anders Nystedt. Om många lärare och elever är hemma med symptom, eller någon har covid, kan det vara läge för just denna skola eller klass att gå över till fjärrundervisning tills läget är bättre så att undervisningen inte blir lidande.
Smittskyddet vid regionen har möjlighet att kliva in och peka med hela handen i ett sådant läge men det görs i samråd med skolan.
Alla måste förhålla sig till restriktionerna men enligt Nystedt är de i första hand riktade mot vuxna.
– Det stora bekymret med smittspridningen är vuxna människor. Det är vi som står för spridningen och insjuknandet, säger han.