Agne Jonsson, 15 år och Pim Nilsson Lindh, 14 år, går båda i nionde klass på Stadsöskolan i Luleå – där sitter de med i elevrådet och matrådet. Just frågan kring skolmaten är något de driver hårt och något de säger är oerhört viktigt.
– Vi vet att det är därifrån vi får våran energi. Folk som sportar och kanske har träning direkt efter skolan behöver energin som vi borde få från lunchen. Är det inte bra mat så får vi inte den energin, då kan det gå sämre i skolan. Så vi vill verkligen att det här ska bli bra, Pim Nilsson Lindh.
Skollunchen är något de beskriver engagerar ett stort antal elever på skolan.
– Det är jättemånga elever, när vi har arbetat med att skriva argumenterande texter till exempel, som skriver om skolmaten. Jag tror säkert 40 procent av alla elever skriver om det, att den är näringsfattig, smaklös och inte särskilt aptitlig, säger Agne Jonsson.
Vidare säger de att det skett vissa förbättringar av skolmaten under de senaste två åren, bland annat har de fått lite fler valmöjligheter när det kommer till grönsaker. Men det finns mycket kvar att göra.
– Det är både smak och utseende, som behöver förbättras, säger Nilsson Lindh.
Vad tror ni om att varje skolkök ska få mer frihet gällande menyn?
– Det är en bra tanke i alla fall och vi hoppas att det kommer bli så bra som de förväntar sig att det kommer bli, säger Nilsson Lindh.
– Förut fick de inte ens byta riset mot potatis eller salta lite mer, för då ändrar man näringsvärdet. Men jag tror att det kanske blir bättre nu. I stället för att göra en stuvning med massa svamp så kanske man tar tomatsås, något som eleverna gillar lite mer. Det blir inte lika enformigt heller, säger Jonsson.
I dialog med bland annat enhetschefen för köket på Stadsöskolan har de i rollen som "matambassadörer" fört fram elevernas önskemål. Förutom att ha fått igenom sina önskedagar två–tre gånger upplever de att responsen varit låg.
Samtidigt säger de att det inte beror på de som jobbar i köket.
– De får bara ett recept som de ska följa och de har koll på hur mycket mat det går. Men det är svårt att prata med de som tillagar maten, det är bättre att prata med de som styr pengaflödet och det tycker inte jag har gått så bra, säger Jonsson.