Skolinspektionen ska granska Praktiska gymnasiet

Enligt Carolin Levinsson, utredare vid Skolinspektionen, pågår det i nuläget ingen granskning av Praktiska gymnasiet i Luleå. Däremot har myndigheten beslutat att under nästa år titta på huvudmannen.

Skolinspektionen har ännu inte beslutat om de kommer att granska Praktiska gymnasiet i Luleå. Däremot har myndigheten beslutat att granska huvudmannen, Praktiska gymnasiet.

Skolinspektionen har ännu inte beslutat om de kommer att granska Praktiska gymnasiet i Luleå. Däremot har myndigheten beslutat att granska huvudmannen, Praktiska gymnasiet.

Foto: TT

Luleå2022-11-06 05:00

Det gör att Caroline Levinsson enbart kan uttala sig generellt gällande de frågor som vi ställer henne.

– Vi tittar på undervisningen och att eleven får den undervisning den ska. Det ingår i vår vanliga tillsyn och det gör vi oftast efter att vi har fått signaler att inte allt går rätt till på en skola, säger hon.

En av de punkter som Skolinspektionen granskar är hur mycket av elevens tid som faktiskt är lärarledd, speciellt om det finns lagstadgat, till exempel i samband med Yrkesbeviskompetensen, (YKB). Det är inte bara elevernas tid i skolbänken som granskas, det gör även deras tid på APL, (arbetsplatsförlagt lärande). Det myndigheten tittar efter är att eleven fått tillräcklig tid för praktik, men också att praktiken varit i linje med det eleven utbildar sig i. Till exempel att en elev som läser transport också gör sin APL på ett bolag i branschen.

I samband med en kontroll bedömer Skolinspektionen också att eleven är trygg i sin skolmiljö, med fokus på elevens säkerhet, samt att det går att bedriva undervisning enligt kursplanen i skolans lokaler.

Myndigheten kontrollerar även att skolan inte byter inriktning på sitt program mitt under undervisningstiden, till exempel går från att vara ett lärlingsprogram till ett vanligt yrkesprogram.

– Skolinspektionen tittar på elevers rätt att fullfölja sin utbildning. Är det så att en skola frånsäger sig att vara ett lärlingsprogram behöver de ge eleven som sökt in till programmet en möjlighet att färdigställa sina studier om eleven vill det innan de avsluta programmet, säger Caroline Levinsson.

Om en skola inte följer skollagen kan Skolinspektionen begära att skolan ska åtgärda krav inom en viss tid, en åtgärd som också är den vanligaste förekommande. Om skolan därefter inte lever upp till de kraven som Skolinspektionen ställt, kan myndigheten ålägga skolan med ett vite. Vid extrema fall där skolan inte kan säkerställa sin undervisning kan skolan få förbud att driva en viss typ av undervisning.

Huvudmannen har också ett ansvar att se till att det finns behöriga lärare i skolans lokaler. Det innebär att huvudmannen behöver ha gjort sitt bästa för att rekrytera personal med rätt kompetens.

Skolinspektionen kan starta en utredning efter att myndigheten fått in klagomål gällande en skola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!