Skolinspektionen säger ja till fler friskolor i Luleå

Luleå kommun får nya friskolor.En av dem som har fått Skolinspektionens godkännande att starta är friskolan Nya läroverket - Det är så många elever som vill börja hos oss, men vi rymmer inte fler, säger Birgitta Lahti Nordström, Nya läroverket.

Birgitta Lahti Nordström,  Nya läroverket.

Birgitta Lahti Nordström, Nya läroverket.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-01-08 06:00
Nya läroverket startade för tre år sedan och har drygt 400 elever från förskoleklass till årskurs nio. Den skolan som man nu vill starta ska ha elever från årskurs sex till nio. Skolan beräknas starta hösten 2009 och fullt utbyggd ska den ha 300 elever.
Anledningen till att man valt just dessa årskurser är, enligt Lahti Nordström, att det är i dessa åldrar som trycket är hårdast.
Den nya skolan ska ha samma koncept som den nuvarande, nämligen art and science (konst och vetenskap).
Flera alternativ
Enligt Skolinspektionens beslut är lokaler säkrade och det pågår förhandlingar. Men ännu är det inte bestämt var skolan ska ligga.
- Vi har inte klart i vilket område skolan ska ligga. Det finns flera alternativ.
Nya läroverket var den första friskolan som startade i Luleå. Enligt Lahti Nordström gick mycket av tiden från början till att komma överens med kommunen.
-Vi fick bana väg och det gick mer energi till det. Vi har ju fått överklaga en hel del beslut. Nu har allt kommit på plats och man har förstått att friskolor är en naturlig del av skolväsendet i en kommun. Det är inget konstigt med det, säger hon.
Några planer på att starta i andra kommuner har inte ledningen
i Nya läroverket.
Förutom en ny grundskola har också två gymnasiefriskolor fått Skolinspektionens godkännande.
Praktiskt gymnasium
Luleå praktiska gymnasium, Baggium utbildning AB, vill starta ett gymnasium hösten 2009 med 123 elever. Varje program ska ha mellan tre och sex elever och skolan har arbetsplatsförlagd utbildning
i tio specialutformade program: fordons-, energi-, omvårdnads-, hantverks- (för florist, stylist och frisör), bygg-, naturbruks-, industri-, el- och handelsprogrammet samt ett specialutformat säkerhetsprogram.
NTI-gymnasiet, som redan finns i Luleå, har fått godkännande om att starta ett naturvetenskapligt program.
- I vilken form vi startar är inte klart. Antingen en utökning av den befintliga skolan eller fristående från den, säger Josef Elias, Nordens teknikerinstitut, NTI.
Försvårar för kommunen
För Luleå kommun innebär nya friskolor omställningskostnader, enligt skolchef Sture Bryggman.
- Det som är viktigast för oss är att veta när friskolorna startar. Startar de redan till hösten och lyckas få elever får vi svårigheter att anpassa oss både när det gäller lokaler och personal, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om