Skolhunden Ture tar examen – hjälper eleverna

Det är inte bara skolbarnen som går på sommarlov. I söndags tog skolhunden Ture sin examen och firades med favoritmat och extra gos. Han har under våren gjort praktik som social tjänstehund på Furuparkskolan där han hjälper elever med skolarbetet.

Ulrica Eriksson är specialpedagogen som gick in i väggen och skaffade sig hund, som fick börja i skolan! Ture har nyligen tagit examen som skolhund, eller social tjänstehund som titeln egentligen är. I vår har han haft praktik på en skola där han jobbat med bland andra Edla och Rebelle, som går i trean.

Ulrica Eriksson är specialpedagogen som gick in i väggen och skaffade sig hund, som fick börja i skolan! Ture har nyligen tagit examen som skolhund, eller social tjänstehund som titeln egentligen är. I vår har han haft praktik på en skola där han jobbat med bland andra Edla och Rebelle, som går i trean.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå2023-06-09 11:05

Så fort Rebelle Lövdahl, 10, och Edla Strand, 9, kommer ut på skolgården riktar de uppmärksamheten mot en lurvig kompis som väntar. Det är ingen tvekan om att labradoodeln Ture är ett omtyckt inslag i skolmiljön.

– Med Ture i närheten är det mycket lättare att komma i gång med skolarbetet. I klassrummet tar det 50 minuter och när vi är i Tures grupprum kommer jag igång med läsningen på en gång, säger Rebelle och kliar vovven bakom örat.

Han har under vårterminen gjort sin skolpraktik på Furuparkskolan i Luleå och är nu utbildad social tjänstehund.

– Vi tog examen under helgen. Ture har bockat av alla sina moment under skolåret och jag fick göra mitt examensanförande under helgen, säger Ulrica Eriksson, som är Tures matte.

Det är nämligen både hundförare och hund som utbildas, av såväl instruktörer som hundpsykologer. Utbildningen som ges i Hundens Hus Sundsvalls  regi har hållits på Medlefors folkhögskola utanför Skellefteå. För Ulricas del är utbildningen ett led i livsförändringen efter den utmattning som hon drabbades av för några år sedan.

Hon är grundskollärare och specialpedagog som efter 20 år i yrket gick in i väggen. Redan under sjukskrivningen bestämde hon sig för att göra förändringar i sitt liv. Först utbildade hon sig till avspännings- och stresspedagog – ett yrke hon ägnar sig åt genom det egna företaget Pausbyrån, vid sidan av en deltidstjänst på skolan. Och för snart ett år sedan var det alltså dags att sätta sig i skolbänken tillsammans med labradoodeln Ture.

– Jag växte upp med hund men har inte haft möjlighet att ha en egen när jag blev vuxen. Jag har alltid längtat efter en hund men vi har allergier i familjen. Det visade sig att det funkade bra med labradoodle – som är en blandning av pudel och labrador, säger Ulrica och berättar att redan när hon började researcha om rasmixen slog henne tanken att utbilda hunden till en tjänstehund.

– Uppfödaren valde ut den valp i kullen som skulle passa bäst för ändamålet och i augusti, när Ture var 10 månader, började vi utbildningen. 

Ulrica och Ture har haft träffar på plats med lärarna under helgerna. Däremellan har de haft hemuppgifter. För Tures del har det handlat om allt ifrån att lära sig trick till att apportera på kommando. Det är nämligen en av Tures uppgifter i skolan. Ulrica, Rebelle och Edla visar prov på hur det kan gå till när flickorna slår fram en uppgift på en stor, färgglad tärning. ”Nämn namnet på ett land som börjar på bokstaven …”

Sedan håller flickorna fram bollar i olika färger. Tures uppgift är att välja en av dem. Där står bokstaven som landet ska börja på!

En annan viktig uppgift för Ture är att skapa trygghet och lugn, och det gör han genom sin blotta närvaro.

– Det är faktiskt otroligt vilken skillnad Ture gör. Han känner av vem som är uppe i varv. Det kan vara en elev med en npf-problematik eller någon som haft en dispyt på fotbollsplanen under lunchrasten. Han väljer ut den som behöver det bäst och lägger sig vid elevens fötter. Alla har glädje av en skolhund, säger Maria Öqvist, som är lärare på Furuparkskolan och den som genast anammade idén om en skolhund.

Ture har ett eget rum och den som är allergisk eller rädd för hundar kommer aldrig i kontakt med honom. Att träffa Ture är frivilligt och kön brukar vara lång.

En elev som uppskattar Tures närvaro i skolan är Thor Sandling Hansén, 9.

– Om man egentligen inte har lust att vara i skolan så ändrar man sig när Ture är här. Han kommer och hälsar på en man blir trygg med honom.  Jag kan inte förklara varför, men det blir lättare att koncentrera sig när Ture är med. Jag brukar skriva och jobba med matte och sedan spelar jag spel med Ture.

Thor, Edla och Rebelle går snart på sommarlov. De har nu gått ut trean och hoppas att de får träffa Ture även nästa läsår.

För Tures del är examen avklarad och nu väntar framtiden. Vad som händer efter sommarlovet är ännu inte klart.

– Men jag hoppas att vi får fortsätta jobba i skolans värld. Ture är ju social tjänstehund och kan i och för sig jobba i många olika miljöer, men det är skolans värld jag känner bäst. Ture hjälper inte bara eleverna med skolarbetet, han hjälper också mig att bli en bättre pedagog, säger Ulrica Eriksson som oavsett hur det blir med vovven även i fortsättningen har sin halvtidstjänst som specialpedagog på Furuparkskolan.

Social tjänstehund

Hunden kan bland annat motivera elever att träna läsning, öva sociala koder och stärka koncentrationsförmågan. Många elever med problematisk skolfrånvaro får god hjälp av en hund som kan erbjuda trygghet, stabilitet och stresslindring och på så sätt närma sig skolan igen. Att sakta bygga upp förtroende och tillit till hunden, sig själv och vuxenvärlden kan ta tid, men även när eleven har en extra svår dag så ger hunden aldrig upp. 

Källa: terapihundar.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!