Skolförslag risades rejält

Så väntat kom det till största delen att handla om den planerade nedläggningen av skolan i Svartöstan. Kritik riktades också mot processen, där inget förslag ännu presenterats.

Alla ska kunna trivas. Simåne Ekersund Norman går i 6:an i Svartöstan. För henne är det viktigt att alla ska kunna leka med alla. Och att lärarna och eleverna får chansen att lära känna varandra väl.

Alla ska kunna trivas. Simåne Ekersund Norman går i 6:an i Svartöstan. För henne är det viktigt att alla ska kunna leka med alla. Och att lärarna och eleverna får chansen att lära känna varandra väl.

Foto: Stina Spetth

Luleå2015-10-27 21:34

Att hålla ett möte om Framtidens skola under höstlovet var kanske inte en så lysande idé – för det gapade tomt på alldeles för många stolar på Örnässkolans aula.

I slutet på januari är det tänkt att förslaget ska presenteras, för att politikerna en månad senare ska ta beslut. Alltså blir det ingen ytterligare remissomgång.

– Det här undergräver demokratin. Det skrämmer mig hur man gör, säger Centerpartiets gruppledare Carola Lidén som deltog på mötet.

Att som politiker ännu inte ha ett underlag att ta ställning till eller kritiskt granska – i det största beslutet som rör skolan i Luleå – skrämmer henne.

Hon säger att hon och andra politiker ställt frågor, men får inga svar.

– De borde lägga alla korten på bordet. De borde vara ärliga och säga att de bestämt sig för att ha stora enheter och sedan stå för det, säger hon om majoritetspartiet Socialdemokraterna.

Lidén menar också att kommunen inte varit tillräckligt offensiv i sin rekrytering av lärare och inte ställt frågan till dem som lämnar yrkar, varför de gör det.

– De har lutat sig tillbaka för länge och trott att man inte får problem med att rekrytera eftersom det är en universitetsstad.

Kravet från hennes sida är att det färdiga förslaget skickas ut på en remissrunda till dem de berör.

De boende i Svartöstan strödde rosor över sin skola och ifrågasatte varför kommunen tror att stora enheter ska vara bättre.

Även från det hållet efterlystes en dialog och en möjlighet att påverka processen.

– Det är otroligt forcerat och det ges ingen tid för demokrati, säger Matilda Eriksson som också konstaterade att det inte fanns någon rimlighet i tidsplanerna.

Hon noterade också att kommunen i sin Vision 2050 trycker på vikten av att hålla dialog med medborgarna.

Även förändringarna inom förskolan kom upp.

Maria Åberg Andersson ifrågasatte den nya normen – förskolor på 5–6 avdelningar.

– Det skrämmer mig oerhört mycket. Det är med sorg i hjärtat jag ser att Skurholmens förskola ska försvinna.

Hon berättar att sonen först var på en större förskola, men att de inte var nöjda, utan flyttade honom just till den lilla förskolan.

– Där blir han sedd av personalen på ett helt annat sätt, säger hon och hoppas att kommunen tar sitt förnuft till fånga och inte stänger alla små förskolor.

– Med bara större enheter tänker de fel, säger hon samtidigt som hon prisar Furuparksskolan där hennes dotter går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om