Tonårsflickan Yasmine, 14 år, som hittades död på Örnässkolan, hade en svår tillvaro i skolan och föräldrarna har berättat om hennes problem med psykisk ohälsa, mobbning och även boffning av torrschampo.
Samtidigt är familjen kritiska till att skolan, enligt dem, inte har hjälpt dottern mera.
– Jag kan inte bekräfta huruvida det skulle ha varit så, då jag inte kan kommentera ett enskilt elevärende. Därför kan jag inte heller berätta vad vi har gjort eller inte gjort rörande den här eleven, säger Maarit Enbuske, skolchef i Luleå.
Hon beskriver vidare hur förvaltningen och skolledningen hela tiden följer upp tendenser till mobbning och andra kränkande beteenden.
– Alla kränkningar rapporteras, så att vi kan se om sådant finns i bakgrunden även när sånt här händer. Nu tittar vi också på vilka insatser Elevhälsan har vidtagit, eller om vi har sett andra mönster som vi borde ta itu med.
I sammanhanget ska nämnas att Luleå kommun och skolförvaltningen för bara ett drygt år sedan kritiserades för bristande stöd till elever med särskilda behov, efter en tillsyn av Arbetsmiljöverket på fyra grundskolor åren 2020-2021.
Men Maarit Enbuske menar att situationen är bättre nu.
– Då var vi i en svår vikariesituation och hade en brist på resurspersoner, som i stället fick rycka in som lärare i klassrummen, och detta påverkade stödet för elever med särskilda behov.
– I dag har vi en mycket högre vikarietillsättning kring 90 procent, tack vare den externa vikariepoolen, och detta har delvis gjort att vi har bättre stöd för utsatta elever nu.
Men är det tillräckligt?
– När någonsin är det tillräckligt?
Räcker skolan i Luleå till för att stötta utsatta elever och tonåringar på glid?
– Ja, om man exempelvis ser på Elevhälsan, då ligger vi högre och lägger mer resurser än andra jämförbara kommuner.
Vad behöver förbättras?
– Självklart behöver vi se över våra arbetssätt nu, även se om vi har rätta resurserna för eleverna, men vi är inte färdiga med den utvärderingen ännu.
Skolchefen belyser också utmaningarna med vuxenkontrollen och tillsynen av tonårseleverna i skolkorridorerna och på toaletterna.
– Högstadieelever är inte bevakade varje minut, vilket delvis har att göra med deras ålder. Met det är allvarligt när något sådant här händer. På det sättet är det ett misslyckande.
För närvarande pågår en intern utvärdering och händelseanalys av vad som föranledde tragedin.
– Vi har jobbat intensivt de senaste dagarna, vi i grundskolans ledningsgrupp, områdesrektorer med flera, även centrala Elevhälsan och verksamhetsansvariga inom socialförvaltningen. Vi har satt igång arbetet med att beskriva faktorerna som vi bedömer låg bakom händelsen.
Lex Sarah finns inom socialtjänsten, och Lex Maria i vården. Behövs en Lex Yasmine för skolan också?
– Det finns redan en möjlighet att anmäla såna här händelser till Skolinspektionen, som får bedöma om det behövs en djupare granskning av oss som huvudman. Vi kan däremot inte anmäla oss själva, utan det är främst för vårdnadshavarna.
Borde ni kunna anmäla er själva?
– Det är mer en politisk fråga vad vi ska ha för granskningssystem för skolorna, säger skolchef Maarit Enbuske.