– Om jag inte trodde det skulle jag behöva byta jobb. I det här jobbet får man ta det som kommer och göra sitt bästa. Sedan blir det upp till andra att bedöma om vi klarat det eller inte, säger hon.
Utredningen ska göras av barn- och utbildningsförvaltningen, stadsbyggnadsförvaltningen och extern kompetens, sannolikt konsulter.
– Vi har inte så stora resurser själva. Jag välkomnar att vi kan ta in hjälp utifrån. När beslutet är taget i kommunfullmäktige får vi sätta oss ned och lägga upp arbetet. Jag kan inte säga mer om det i dag.
Maarit Enbuske uppger att många förutsättningar förändrats sedan underlaget till Framtidens skola togs fram 2015. Något som måste beaktas i en ny utredning.
– Bland annat när det gäller befolkningssiffror och ekonomi. Hur mycket har kommunen råd att investera? Vad är smartast att göra?
Tidigare har du sagt att det behövs någon form av politisk styrning för att ni ska kunna göra en ny utredning. Nu får ni inte det utan arbetet ska göras förutsättningslöst. Hur klarar ni det?
– Det finns delvis en politisk styrning. Vi ska inte öppna stängda skolor. I Vitå finns det en inriktning mot förskola. Och vi vet vilka tre områden vi ska börja på. Sedan får vi tänka helt från början där och jobba utifrån det.
Gäller det även den tidigare inriktningen mot större enheter för att klara lärarförsörjningen?
– Jag har inte hunnit tänka så långt ännu. Men förutsättningslöst, ja då måste man ju titta på allting, säger skolchefen i Luleå kommun.