Varför har den egna vikarieförmedling inte fungerat?
– Det är jättesvårt att säga, även om vi har försökt beskriva det i den utredning vi har presenterat i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Vi är kanske inte lika snabba som privata aktörer på att hitta vikarier och få ut dem i skolorna, säger Maarit Enbuske.
På vilka sätt skulle ett bemanningsföretag klara det bättre?
– Det är deras affärshemlighet, så det vet vi inte riktigt. Men de har ju den spetskompetensen. Och vi har försökt själva med olika metoder i flera år nu utan att riktigt lyckas, så det är värt att testa.
Hur kommer det att påverka vikariernas löner och anställningsvillkor?
– När de är i vår verksamhet så kommer de självklart att behandlas precis som alla andra anställda. Sen kan jag inte säga hur anställningsvillkoren ser ut hos bemanningsföretagen, men det kan vi ju ställa krav på vid en upphandling.
I utredningen skriver ni att det inte går att ”testa” med bemanningsföretag i några månader för att sedan gå tillbaka till det nuvarande systemet. Känns det inte som en chansning?
– Jag är trygg med att utredningen är väl underbyggd och att det här är det rätta sättet att lösa den ökande lärarbristen på. Men om det inte skulle fungera så är det ju inte ett beslut som fattas för evig tid. När upphandlingstiden går ut får vi i så fall bestämma om vi återigen ska sköta vikarieförmedlingen på egen hand.