Folkhälsomyndigheten har dessutom avfärdat åtgärden att masstesta skolbarnen, och Maarit Enbuske instämmer.
– I så fall måste vi ju testa barn och unga hela tiden, säger hon.
I stället vill hon åter understryka vikten av att vårdnadshavarna och eleverna följer de allmänna rekommendationerna.
– Vi måste påminna och informera via alla kanaler om att det bara är att stanna hemma och även testa sig, om man känner sig det minsta sjuk eller har symtom, innan man kommer tillbaka till skolan.
Skolchefen räknar med en relativt hög frånvaro av både elever och personal vid skolstarten, mot bakgrund av den snabbt ökande smittspridningen men även apropå influensan och RS-viruset.
– Redan innan jul såg vi detta, inte minst inom förskolan. Det kommer nog vara så efter jullovet också.
Samtidigt står skolorna bättre rustade nu, då merparten av personalen är dubbelvaccinerad och den nya virusvarianten omikron anses mildare än tidigare coronavirus.
När det gäller frågan om distansundervisning följer Luleås skolchef den åtgärdsplan som regeringen och Folkhälsomyndigheten har informerat om tidigare och hittills gäller Steg 2, där det inte anges någonting om det på vare sig grundskole- eller gymnasienivå.
– Vi har ingen rätt att själva gå över till distansundervisning redan nu. Det är först i steg 3 som det kan bli aktuellt inom gymnasieskolan.
Hon pekar även på nackdelarna med distansundervisningen.
– Det finns elever som har farit illa när vi hade distansundervisningen tidigare. De blir ensamma och får inte alltid det stöd de behöver då. Det gäller särskilt tjejerna, enligt våra egna studier.
Hur undviker ni trängsel i skolmiljön om smittoläget förvärras?
– Vi gör de smittobegränsade åtgärder som är möjliga, undviker större aktiviteter där hela skolan deltar och vi tänker också till kring matsalssituationerna och att kanske försöka vistas mer utomhus. Men det ser olika ut, helt olika förutsättningar för skolorna i Luleå, säger Maarit Enbuske.