Skolan: "Vi vet inte när eller hur många som kommer"

Inom Luleå kommun pågår förberedelser för att ta emot ukrainska barn. I en beredskapsgrupp under ledning av enhetschef Rikard Aspholm från samhällsskyddet träffas skoleldningen en gång i veckan för en lägesrapport.

Enligt förskolechef Annica Backman har i dag en handfull ukrainska flyktingbarn beretts plats i förskolan i Luleå.

Enligt förskolechef Annica Backman har i dag en handfull ukrainska flyktingbarn beretts plats i förskolan i Luleå.

Foto: Petra Älvstrand /frilans

Luleå2022-04-06 14:00

– Vi vet inte när eller hur många som kommer från Ukraina. Vi får - om man säger så - lägga räls medan tåget går. Fokus ligger på att eleverna ska lära sig svenska så fort som möjligt. I dag har vi ingen personal som behärskar ukrainska, men det finns säkert tolkar som vi kan få hjälp av om behovet uppstår, säger gymnasiechef Eva Lindbäck.

Enligt EU:s massflyktsdirektiv har barn som beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd har rätt till skolgång på samma sätt som asylsökande barn och ungdomar.

I dag finns det två gymnasister från Ukraina i Luleå (se annan artikel), men skolledningen förbereder sig inför att antalet kan komma att öka under de närmaste veckorna.

Grundskolan i Luleå har också tagit emot barn från Ukraina. Enligt grundskolechef Louice Stridsman handlar det i dagsläget om "en handfull elever".

Barnen slussas ut via Resurscentrum som gör en bedömning av de nyanlända elevernas kunskaper.

– Vi har resonerat om olika upplägg. Eftersom vi i dagsläget har ett fåtal barn från Ukraina arbetar vi än så länge enligt de ordinarie rutinerna för mottagande. Vi försöker erbjuda skolgång i närheten av deras boende. Vi ser ett intresse från allmänheten att hjälpa till. En stor del av material, appar och läromedel finns nu även på ukrainska, vilket blir en hjälp i undervisningen, berättar Louice Stridsman.

Inom förskolan finns det inget ukrainsk barn. Än. 

Förskolechef Annica Backman säger sig ha kännedom om en handfull ukrainska barn i förskoleåldern som befinner sig i Luleå, men i dagsläget inriktas arbetet i första hand till att nå med information om svensk förskola och hur man går till väga för att ansöka om en plats.

Asylsökande barn har rätt till en plats i förskolan från tre års ålder. Det är möjligt att få en plats från ett års ålder under förutsättning att föräldrarna har arbete.

– Vi vet inte än hur stor den här gruppen är, men å andra sidan har vi inom förskolan erfarenheter av att ta emot andra kulturer eller modersmål. Det som är lite annorlunda den här gången är att de kommer direkt från ett trauma eller från en uppslitande situation när de skiljts åt från sin familj. Därför har vi tagit fram särskilda utbildningsinsatser för att kunna möta familjerna på ett bra sätt, förklarar Annica Backman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!