Skolan ska vara gratis

Det ska vara nolltolerans för avgifter i gymnasieskolan i Luleå.- Skolinspektionen är är rätt ute när de är tuffa. Det är bara att gilla läget. Det ska inte vara avgifter i skolan och då får vi se till att det blir så, säger Bengt Augustsson, snart gymnasiechef i Luleå.

LULEÅ2010-01-23 06:00
När Skolinspektionen besökte friskolan Norrlands entreprenörsgymnasium i Luleå kritiserades skolan på ett antal punkter. Skolans rättade då till bristerna.
På en punkt var problemet kvar. Vid skolan anordnades resor som kostade eleverna cirka 400 kronor per år, en summa som inte är förenlig med skollagen, enligt inspektionen.
Eleverna vid Entreprenörsgymasiet tycker att resorna varit bra och givande. Samtidigt har de förståelse för att skolan ska vara kostnadsfri.
- Kebne var en riktig upplevelse. Om man inte kommer att kunna åka är det trist. Men det känns ju inte rätt om någon ska behöva stanna hemma för att de inte har råd. Skolan får väl betala, säger Filip Christensen, 18.
Det är precis vad som kommer att ske.
- Vi accepterar inspektionen och kommer att ha nolltolerans på avgifter. Det är inga problem, skolan får betala, säger Bengt Augustsson, rektor för Entreprenörsgymnasiet.
Byter jobb
I februari byter han jobb och blir gymnasiechef för Luleå kommun. Han är medveten om att inte heller den kommunala skolan alltid är kostnadsfri för eleverna.
Vid Skolinspektionens tillsyn av Luleå gymnasieskola fick kommunen uppmaningen att se över de avgifter som förekommer så att de inte bryter mot skollagen. Man tog upp resor, utrustning och kalkylatorer för vissa elever. Vid Friluftsgymnasiet kostar det mellan 900 kronor och 1 000 kronor per år för eleverna, pengar som går till resor, liftkort. Det individuella valet Natur- och friluftsliv görs resor och de två kurserna kostar 2 000 kronor för eleverna.
Får konsekvenser
- När jag var rektor för Hertsöskolan förbjöd jag lärare som vill gå ut och äta med eleverna som avslutning om eleverna skulle betala maten själva. För vissa familjer är en hundralapp i slutet av månaden inte bara att rycka, säger Augustsson.
Några avgifter i gymnasieskolan kommer han inte att acceptera och det kommer innebära konsekvenser för en del utbildningar.
- Man måste jobba på ett annat sätt. Om en resa ingår i utbildningen då måste man finansiera den.
Enligt Agnetha Burström, undervisningsråd vid Skolinspektionen, är skollagen tydlig.
- Om en resa ingår i en utbildning eller i en kurs ska skolan bekosta det. Man ska inte samla in pengar någon annanstans ifrån till det. Det finns ett stort värde i resor för eleverna, men det kostar pengar och då måste skolorna vara beredda att betala för det, säger hon.
Fakta Skollagen
➤ Enligt skollagen ska utbildningen
i gymnasieskolan vara avgiftsfri.
➤ Eleverna ska ha tillgång till böcker, verktyg och andra hjälpmedel som behövs för en tidsenlig utbildning. Huvudmannen får dock besluta att eleverna ska hålla sig med enstaka egna hjälpmedel.
➤ I verksamheten får förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om