Skolan mot oviss framtid: "Resursslöseri att riva"

Beslutet om Stadsöskolans framtid är ovisst. Socialdemokraterna vann omröstningen i barn- och utbildningsnämnden, men förslaget löper stor risk att falla i fullmäktige.

Ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden fick stifta närmare bekantskap med lokaler och miljö kring Stadsöskolan.

Ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden fick stifta närmare bekantskap med lokaler och miljö kring Stadsöskolan.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2020-09-23 17:01

Onsdagens möte hade förlagts till Stadsöskolans aula. Före mötet fick ledamöterna en rundtur, för att själva kunna skapa sig en bild av området och lokalernas skick.

Ärendet är komplicerat, eftersom det innefattar hela skolstrukturen i Gammelstad. Kyrkbyskolan har stängts, och Öhemskolan och Mariebergsskolan har renoveringsbehov som rycker allt närmare. Planen är att samla alla elever vid Stadsöskolan, men beslutet från 2016 är försenat.

undefined
Framtiden för Stadsöskolan är oviss. Just nu gäller att skolan ska rivas och att det ska byggas en ny F-9-skola, men förslaget riskerar att falla i kommunfullmäktige.

Förslaget från förvaltningen är att riva den befintliga skolan och bygga en helt ny F–9-skola eftersom det blir mest kostnadseffektivt (se faktaruta). 

Men nämnden är djupt splittrad.

Socialdemokraterna biföll förslaget.

– Vi vill säkra att eleverna vid de mindre skolorna får den utbildning de har rätt till. Deras lokaler är snart uttjänta, sade Emma Engelmark (S), ordförande.

undefined
Barn- och utbildningsnämndens möte hölls i Stadsöskolans aula. Närmast kameran skolchef Maarit Enbuske och ordförande Emma Engelmark (S).

Moderaterna vill utreda samtliga alternativ och skicka upp frågan för beslut i fullmäktige, vilket förutom en ny F–6-skola och en ny F–9-skola även innefattar renovering av befintliga lokaler.

– Beslutet är problematiskt eftersom det får mer konsekvenser än vi kan se nu, sade Sana Suljanovic (M).

Centern yrkade på att beslutet ska skjutas upp till efter folkomröstningen om skolan, och att skolstrukturen sedan ska utredas på nytt av förvaltningen.

– Det är inte rimligt att cementera strukturen precis innan folkomröstningen ska genomföras. Underlagen är inte heller tillräckliga för att ta beslut, sade Arne Nykänen (C).

undefined
Arne Nykänen (C) riktade hård kritik mot förslaget att bygga en helt ny F-9-skola. I förgrunden Fredrik Thyselius, fastighetschef.

Han ifrågasatte även kommunens interna system för hyressättning, som ligger till grund för beräkningen om kostnadseffektivitet. Oppositionen har tidigare hävdat att det driver beslut mot nyproduktion.

– Det är resursslöseri att riva Stadsöskolan. Vi har ju själva sett nyrenoverade klassrum och matsal i dag. Varje år som skolan rivs tidigare än nödvändigt innebär en förlust på tre miljoner, uppgav Nykänen.

Liberalerna stödde yrkandet och påpekade att beslutet kan inverka på stadsdelen på fler sätt, eftersom samlingslokaler som bibliotek och aula kan påverkas.

– Det finns oerhört många frågetecken, sade Thomas Söderström (L).

undefined
Thomas Söderström (L), gruppledare.

Engelmark reagerade på kritiken.

– Det är fräckt att säga att vi i princip skjuter från höften. Förutsättningar förändras över tid. Det är ett annat läge nu än 2016. Vi behöver ha tilltro till de underlag som presenteras och ta ansvar för situationen så att vi kommer vidare, sade hon.

Förslaget bifölls med de sex röster som S har. 

Moderaternas yrkande fick fyra röster. Partiet har två ledamöter, men Miljöpartiets och Sverigedemokraternas ledamöter var inte närvarande och de hade ersatts av moderater.

C-yrkandet stöddes förutom av Liberalerna även av Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Vänsterpartiet, alltså fem röster.

undefined
Integrerat i Stadsöskolans lokaler finns bland annat ett folkbibliotek.

När beslutet ska upp i kommunfullmäktige tillkommer flera partier. SD, Rättvisepartiet och Landsbygdspartiet uppger att de stödjer Centerns yrkande. Det innebär 26 mandat mot de 24 som S har. MP (två mandat) lutar åt Centerns yrkande. M har nio mandat, och har inte bestämt väg om deras yrkande faller.

Nästa anhalt är kommunstyrelsens arbetsutskott den 12 oktober.

Engelmark vill att ärendet direktjusteras i kommunstyrelsen samma dag, för att beslut ska hinna tas i fullmäktige i oktober, det vill säga före folkomröstningen.

– Då kan vi få med posten i investeringsplanen, som också ska beslutas i oktober, sade hon.

Bakgrund Stadsöskolan

Enligt beslut i Framtidens skola skulle en ny F–6-skola vara byggd 2021 i anslutning till nuvarande Stadsöskolan.

Förslaget om att bygga en ny F–9-skola togs fram av stadsbyggnadsförvaltningen, med motivet att det blir billigare i längden.

Uträkningen bygger på att matsalen måste byggas ut om en F-6-skola byggs, vilket i sin tur innebär att byggnaden måste anpassas på andra sätt till modern lagstiftning. Därmed drar kostnaderna iväg. En helt ny F–9-skola beräknas kosta 230–290 miljoner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!