Larmet om de så kallade exposekontona på sociala medie-plattformen Snapchat har skakat om skolvärlden i Luleå. Minst ett tiotal mellan- och högstadieelever hängdes ut genom nakenbilder, förnedrings- och våldsfilmer och både kommunen och polisen har uppmanat föräldrar och skolpersonal att vara mer uppmärksamma.
Mattias Nilsson, rektor på Hertsöskolan årskurs 7–9, uppger att problematiken har varit känd tidigare, men aldrig i den omfattning som var fallet gångna helgen.
– Tidigare har exposekontona varit små ”smällare” – nu var det ett ”smatterband”. En helt annan nivå i spridningen. Otroligt tragiskt för alla barn som blir utsatta. Det slår så oerhört hårt mot deras självkänsla.
Det är ännu oklart huruvida även elever på Hertsöskolan blev uthängda på Snapchat.
– Inte vad som är känt i nuläget. Däremot vet jag andra unga på Hertsön som har drabbats. Flera mår väldigt dåligt nu, och mörkertalet är stort.
Ett av flera problem, menar rektorn, är att barn och unga som sprider nakenbilder och liknande inte alltid själva är medvetna om hur illa de utsatta påverkas.
– Allt verkar tillåtet i digitala miljöer numera. Ungdomarna skulle aldrig göra samma saker i skolkorridoren, i klassrummet eller på Ica. Det gäller hela samhället egentligen, även vuxna.
Spridningen av kränkande bilder och filmer aktualiserar också frågan kring hur mobiltelefonerna ska hanteras i skolorna.
I dagsläget lämnar merparten av Luleås grundskoleelever ifrån sig telefonerna vid lektionstid, medan rutinerna varierar mellan skolorna vad gäller gympan och omklädningsrummen.
Samtidigt planerar Hertsöskolan för ett totalt mobilförbud inför höstterminen 2024, delvis mot bakgrund av det destruktiva och kränkande beteende som telefonerna bidrar till.
– Vi har haft två föräldramöten och berättat att vi skärper till reglerna nu. Mobilförbud kommer råda hela skoldagen i årskurs 4-9, säger Mattias Nilsson.
Regeringen och SD har redan beslutat om att grundskolan ska bli mobilfri och att skollagen måste skärpas, mot bakgrund av de sviktande Pisa-resultaten och elevernas tilltagande oförmåga att koncentrera sig på läsning, matematik och andra skoluppgifter.
L:s partiledare Johan Pehrson uppgav dock i december 2023 att förbudet träder i kraft tidigast om ett år, vilket gör att Hertsöskolan anpassar undervisningen i förtid.
– Det är mycket forskning nu kring hur mobilanvändandet påverkar barn och unga. Till skillnad från oss vuxna är inte deras frontallober fullt utvecklade ännu.
– Sen kan du tänka dig hur du reagerar som elev under lektionstid när du ser dig själv eller en kompis bli utsatt på Snapchat. Undervisningsdagar blir förstörda för lång tid framåt, säger Nilsson.
Men mobilförbudet är omdiskuterat och det finns olika åsikter bland pedagogerna.
– Många är duktiga på att lära eleverna sunt mobilanvändande men vi når tyvärr inte ut till alla. Därför krävs nya lösningar.
Just nu förs dialogen med pedagogerna kring hur rutinerna ska fastställas, samtidigt som totalförbudet skapar nya utmaningar.
– Lärarna måste genomföra det fullt ut men det innebär också merarbete. Redan i dag kan elever lämna ifrån sig en mobiltelefon och ändå ha kvar en eller flera i fickan. De är bra på att kringgå saker, vilket lär fortsätta, säger Hertsöskolans rektor.